Zile de prăznuire a Sfântului Ioan Hrisostom în Arad

În zilele de 12 şi 13 noiembrie, Sfântul Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului a fost sărbătorit cu multă evlavie de către clericii şi credincioşii arădeni. Aceasta, deoarece în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din municipiul Arad se află de câţiva ani o frumoasă raclă de argint cu o părticică din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, primite în dar din Cetatea Vaticanului. Sărbătoarea marelui Ierarh devine an de an un eveniment spiritual aşteptat şi trăit cu bucurie duhovnicească de către credincioşii arădeni.

Astfel, în seara zilei de duminică, 12 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjuraţi de un ales sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi, au săvârşit slujba Vecerniei cu Litie, care deschide sărbătoarea praznicului. Slujba s-a desfăşurat după rânduiala bisericească, având ca moment culminant procesiunea cu sfintele moaşte, purtate de soborul slujitor, în jurul Catedralei arhiepiscopale. Preoţi şi credincioşi cu făclii aprinse au intonat troparul sfântului şi s-au rugat ca sfântul să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru ei. Sfintele moaşte împreună cu icoana sfântului au fost aşezate în mijlocul catedralei spre a fi cinstite de către credincioşii dornici de a primi ajutorul Sfântului Ioan Gură de Aur.

Cuvântul de învăţătură în seara de ajun a fost rostit de către Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, care a prezentat aspect din viaţa şi opera Sfântului Ioan Gură de Aur, învăţături folositoare pentru viaţa creştină de astăzi.

În ziua de luni,13 noiembrie, în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime”, Inaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, au oficiat Sfânta Liturghie, înconjuraţi fiind de soborul preoţilor şi diaconilor şi în prezenţa numărului mare de credicnioşi.

Predica zilei a fost rostită de către Chiriarhul arădean, având ca titlu ,,Învățător a toată lumea”, în care a evocat momente din viaţa Sfântului Ioan Hrisostom, reflectând spiritul dreptăţii şi iubirii de oameni care l-a călăuzit

Spre a încheia sărbătoarea şi ca o deschidere spre începutul Postului Crăciunului, în seara zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a  săvârşit Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur. la finalul acestuia, Înaltpreasfinția Sa a vorbit credincioșilor prezenți în legătură cu titlul de la Sfânta Liturghie și cu Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur, arătând modul in care sfântul pomenit a înțeles să-și împlinească datoria pastorală față de cei încredințați, cu exemplificările respective din textul imnografiei slujbelor, subliniind cinstirea de care s-a bucurat în toate timpurile. cu pregătirea filosofică și retorică Sfântul Ioan Hrisostom a dovedit priceperea de a apăra și întări învățătura și practica bisericească în fața tuturor; iar moaștele sale au fost primite în diferite centre, între care și Aradul, cu multă evlavie de către cler și popor.

Numărul mare de credincioşi prezenţi în aceste zile sunt expresia vie a evlaviei de care se bucură Sfântul Ioan Gură de Aur în rândul credincioşilor arădeni şi nu numai.

Protos. Dr. Iustin Popovici

2

3

4

5

6

23549684_10203800138079138_2140845299_n

23584388_10203800138159140_1915394280_n

7

23549549_10203800138039137_1875873936_n

8

9

10