Cerc Misionar în Parohia Buhani

În fiecare an, ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nicolae, reprezintă pentru comunitatea ortodoxă a Parohiei Buhani, o zi de aleasă de bucurie și întărire duhovnicească, prin slujbele și manifestările derulate pe parcursul întregii zile, dar în special, în partea a doua a zilei, când potrivit obiceiului parohial îndătinat, se oficiază Taina Sfântului Maslu, urmat de împărțirea darurilor de Sfântul Nicolae pentru toți copiii prezenți.

Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât, în acest an, programul duhovnicesc din partea a doua a zilei a fost onorat de prezența preoților Cercului Misionar Sebiș I.

Astfel, începând cu ora 17, în biserica parohială cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de către un sobor alcătuit din 9 preoți, în prezența unui mare număr de credincioși și copiii, din parohie dar și din localități învecinate.

La momentul cuvenit, Pr. Marius Ardelean de la Parohia Slatina de Criș, a rostit un frumos cuvânt de învățătură, în care a subliniat importanța credinței și a mărturisirii ei de către adevăratul creștin, în viața contemporană plină de provocări, după exemplul mărturisitorilor dreptei credințe din timpul regimului comunist care au fost evocați în chip deosebit de către Biserica Ortodoxă Română în cursul acestui an.

Deosebit de înălțătoare au fost clipele ce au urmat, când glasurile și inimile tuturor celor prezenți s-au împletit într-o „mândră cunună de colinde”, înălțată spre Cer, făcând să vibreze inimi, să lăcrimeze ochi, și să răsune glasuri de colindători ce prevestesc Nașterea Fiului lui Dumnezeu pe pământ, cu trup: „Să se nască/Și să crească/Să ne mântuiască”.

La fel de emoționante au fost și momentele ce au urmat, când în numele preoților Cercului Misionar Sebiș I, Pr. Cătălin Heler, a înmânat în dar, preotului paroh, un rând de veșminte liturgice, cu ocazia sărbătoririi zilei onomastice, în semn dragoste și prețuire frățească.

Vădit emoționat, preotul paroh a adus sincere mulțumiri colegilor preoți pentru neașteptata surpriză și pentru frumosul dar, asigurându-i de aceleași gânduri de dragoste și prețuire frățească, apoi credincioșilor și copiilor prezenți, care au întregit atmosfera înălțătoare din sânul parohiei Buhani.

Participarea, răbdarea și colindul copiilor a fost apoi răsplătit de către parohia gazdă, prin împărțirea celor 100 de pachete pregătite pentru acest eveniment, iar credincioșilor li s-au oferit în dar iconițe.

În partea a doua a întâlnirii, în conformitate cu tematica anului omagial, Pr. Radu Bătrân de la Parohia Dezna, a susținut referatul cu titlul: „Sfântul Evanghelist Luca, Sfântul Ioan Damaschin și Sfântul Teodor Studitul – figuri emblematice ale Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”, subliniind contribuția majoră a acestora la formularea învățăturii de credință a cinstirii sfintelor icoane.

Totodată părintele referent a evocat și exemplul pilduitor al vrednicului de pomenire – preotul profesor arădean – Ilarion V Felea – care l-a mărturisit cu cinste pe Hristos și dreapta credință, atât la Sfântul Altar și catedra Academiei Teologice arădene cât și în detenția temnițelor comuniste de la Caracal, Arad, Timișoara, București, Gherla, Aiud.

Seara s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de parohia gazdă.

Pr. Valentin-Nicu Herbei

IMG-20171206-WA0003

IMG-20171206-WA0012

IMG-20171206-WA0025 IMG-20171206-WA0069 IMG-20171206-WA0080