Lansare de carte la Biblioteca Județeană ,,A.D. Xenopol” din Arad

Miercuri, 20 decembrie 2017, în Sala ,,Centenar” din cadrul Bibliotecii Județene  ,,Alexandru D. Xenopol” din Arad a avut loc lansarea cărții ,,Activitatea muzical-religioasă din Parohia Șiria”, scrisă de Părintele Petre Ursulescu de la Parohia Arad-Micalaca Nouă pasaj. Lucrarea a apărut cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului în cadrul Editurii Arhiepiscopiei Aradului. Ea este o lucrare  de cercetare, care cuprinde un interval de aproape trei secole, evidențiind rolul pe care l-a avut Biserica din Șiria în acest răstimp.

Deschiderea oficială a lansării a fost făcută de gazda evenimentului, domnul Doru Sinaci, Directorul Bibliotecii Județene Arad, după care Părintele Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului a transmis binecuvântarea Ierarhilor Eparhiei arădene, a Chiriarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul  și l-a felicitat pe Părintele Petre Ursulescu pentru lucrarea elaborată, îndemnându-l să continue lucrarea de cercetare, pentru a pune în lumină adevăratele valori ale culturii și tradiției străbune locale.

În continuare, autorul a făcut o succintă prezentare a cărții structurate în trei capitole. În primul capitol este prezentat un scurt istoric al localității, al cetății Șiria și al oamenilor acestor locuri. În cel de-al doilea capitol este înfățișat istoricul Bisericii din Șiria cu preoții, protopopii și cântăreții de seamă ai parohiei. Iar în ultimul capitol sunt amintite toate corurile care au activat în cadrul Bisericii din Șiria, începând de la  anul 1850, când a fost înființat corul școlarilor în care a cântat și elevul Ioan Slavici. Sunt amintiți apoi toți dirijorii de cor, începând cu Nicolae Ștefu, Nicolae Firu, Mihai Pleșu, Traian Chira, preotul Dumitru Rujan și alții.

Manifestarea a continuat cu intonarea câtorva colinde ortodoxe românești în interpretarea Grupului vocal ,,Trifon Lugojan”, condus de tânărul Marinel Roz.

La final, autorul a mulțumit IPS Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului și PS Părinte Emilian Crișanul pentru binecuvântările acordate, Părintelui consilier Iustin Popovici, domnului director Doru Sinaci, precum și tuturor participanților și invitaților de seamă.

Cătălin-Iulian Drăgan, Președinte A.S.C.O.R. Arad

DSC_8742

DSC_8746

DSC_8748

DSC_8749

DSC_8751

DSC_8754

DSC_8767