Trupul Regelui Mihai I al României a ajuns în ţară | Ceremonial religios pentru Majestatea Sa

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I a ajuns miercuri în România. Aeronava care a adus trupul Majestăţii Sale defuncte a aterizat pe Aeroportul Otopeni în jurul orei 11:00.

Opt militari ai Brigăzii 30 Gardă au scos sicriul din aeronavă şi, în sunetul fanfarei, a fost aşezat pe cataflacul amenjat pe platforma din faţa Salonului Oficial al Aeroportului.

După intonarea imnului de stat al României şi a imnului regal a fost oficiat un ceremonial religios. Slujba a fost condusă de IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei. Din sobor au făcut parte: arhim. Nectarie Sofelea, Exarh Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, arhim. Policarp Chiţulescu, Directorul Bibliotecii Sfântului Sinod al BOR.

De asemenea, la slujbă a fost prezent IPS Mitropolit Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Tronos al Catedralei patriarhale, condus de Arhid. Mihail Bucă.

La ceremonialul militar şi religios au asistat membrii Familiei Regale, demnitari ai statului român şi alte oficialităţi.

Sicriul va fi transportat şi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș, unde oficialitățile vor transmite condoleanțe după un program prestabilit pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal.

Astăzi, la ora 18:00, trupul neînsuflețit al Majestății Sale va fi transportat de la Castelul Peleș în Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20:30. Ceremonia va avea caracter privat.

Cei care vor dori să depună flori la catafalcul Majestății Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal din București, după următorul program:

  • Miercuri, 13 decembrie, între orele 21:00 – 24:00;
  • Joi, 14 decembrie, între orele 08:00 – 22:00;
  • Vineri, 15 decembrie, între orele 08:00 – 22:00.

Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I, sunt rugați să respecte un set de reguli impuse de solemnitatea momentului, după cum se precizează în comunicatul Casei Regale.

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 10:30, va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal un scurt serviciu religios. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 10:55, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber.

De la ora 11:25 la ora 12:15, Cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12:30 la ora 14:00, în Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare, la care nu vor avea acces publicul și nici presa.

Între ora 14.00 și ora 18.20, cortegiul se va deplasa la Curtea de Argeș.

Sâmbătă, la ora 18.45, va avea loc înhumarea Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Ceremonia va fi privată, în prezența Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezenți la eveniment. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în parcul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. Presa va avea acces în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

sursa:http://basilica.ro/trupul-regelui-mihai-i-al-romaniei-a-ajuns-in-tara-ceremonial-religios-pentru-majestatea-sa/