Duminica a 32-a după Rusalii la Catedrala Veche din Arad

În Duminica a 32-a după Rusalii, 21 ianuarie 2018, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Veche din Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: Părintele Flavius Petcuț, protopopul Aradului, Părintele Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad,  Părintele Traian Micoroi, parohul Catedralei Vechi, Părintele Teodor Pavel, Părintele Eugen Crişan, Arhid. Mircea Proteasa, Arhid. Gheorghe Lehaci și Arhid. Iov Orădan.

La momentul rânduit, Ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit Evanghelia zilei (Lc. 19, 1-10) care ne prezintă pe Zaheu vameșul, ca model vrednic de urmat în recunoașterea și asumarea păcătoșenie, pentru dobândirea mântuirii. Este necesar ca noi să conștientizăm că suntem păcătoși și să recunoaștem și să mărturisim păcatele făcute în scopul îndreptării și a înălțării spirituale. Pocăința este îndreptare în mod conștient și voluntar. Fiind astăzi și pomenirea Sfântului Maxim Mărturisitorul, unul dintre cei mai înțelepți și echilibrați Sfinți Părinți ai Bisericii, Preasfinția Sa a prezentat credincioșilor prezenți parte din viața și opera destul de cuprinzătoare și plină de tâlcuiri surprinzătoare, de o adâncime rar întâlnită, a acestui mare teolog.

În cadrul sfintei slujbe mulțime de credincioși, tineri și vârstnici, s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul, înconjurat de soborul slujitor, a săvârșit slujba de pomenire pentru Episcopul Aradului Ioan Ignatie Papp, numit ,,episcopul Unirii celei Mari”, la împlinirea în această zi a 93 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul mixt al Catedralei Vechi, condus de conferențiar universitar dr. Mircea Buta.

Protos. Iustin Popovici

1

2

4

5