Sfântul Ioan Botezătorul sărbătorit la Mănăstirea Arad-Gai

A doua zi după Sfânta şi dumnezeiasca Arătare, adică Botezul Domnului, când Biserica a rânduit încă de la început a se prăznui soborul cinstitului şi slăvitului Proroc Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a fost prezent la Mănăstirea ,,Sfântul Simeon Stâlpnicul” din cartierul arădean Gai. Cu acest prilej, Chiriarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica nouă a mănăstirii, împreună cu Părintele Protos. Macarie Deleu, duhovnicul mănăstirii și Părintele Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, în prezența obștii monahale de maici, în frunte cu maica stareță monahia Ecaterina Joldeș și a numeroșilor credincioși veniți la sfânta slujbă.

Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de învățătură cu titlul ,,Pocăința și împărăția cerurilor” (pe baza citirilor scripturistice Efes. 4; Fp. Ap. 19;  Matei 4; Ioan 1), în care a vorbit despre iertarea păcatelor și îndreptarea ca o dorință constant în viața creștină, cu precădere în cea monastică, este de luat în considerare în toată conduita credincioșilor, cugetând la faptul că împărăția lui Dumnezeu trebuie să o găsească fiecare înăuntrul său prin virtuțile sau faptele bune ce întrețin și sporesc înălțarea sufletească. Îndemn și pildă în această privință și personalitatea celui prin care s-a împlinit evenimentul prăznuit astăzi și care are o însemnătate deosebită în Biserica noastră – Sfântul Ioan Botezătorul, a amintit Înaltpreasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a făcut o slujbă de pomenire la căpătâiul maicii stavrofore Ieroteia Avram, fosta stareță a mănăstirii, trecută la cele veșnice tocmai în ziua de praznic a Botezului Domnului.

Protos. Iustin Popovici

1

4

5

6

7

8

9

26637971_10203989595255449_2100624685_n