Cerc pastoral-misionar la Aluniș

În seara zilei de 18. 03. 2018, în duminica a patra a Postului Mare, biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, din Aluniș, a găzduit întrunirea Cercului Preoțesc nr. 6 Vladimirescu, condus de către P.C. Pr. Petru Bercean- Negrean de la parohia Vladimirescu I, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei.
Întrunirea a debutat cu oficierea slujbei Vecerniei în sobor, după care P.C. Pr. Dacian- Emilian Nan, de la parohia Vladimirescu II și profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Arad a prezentat referatul cu tema Atitudinea Bisericii față de persecuții. Persecuții în spațiul românesc- martirajul ca mod de păstrare și mărturisire a dreptei credințe. Tema se încadrează în tematica propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul 2018- ca an comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918 și an omagial al unității de credință și de neam.
În incipitul cuvântului său, părintele referent a arătat că Însuși Mântuitorul a prezis prigoana care se va abate asupra celor care vor crede în El.„Istoria Bisericii primare a fost martora împlinirii cuvintelor Mântuitorului. Puterile pământului și ale iadului s-au aliniat împotriva lui Hristos în persona urmașilor Săi. Au fost aprinse focurile prigoanei. Creștinii au fost deposedați de averi și alungați din case, „au dus o mare luptă de suferințe”(Evr. 10, 32). Un mare număr dintre ei și-au pecetluit mărturia cu sângele lor. Nobil și rob, bogat și sărac, învățat sau ignorant au fost uciși fără milă.”
Mai apoi părintele profesor a amintit atât de martirii primelor veacuri, care și-au vărsat sângele pe pământul patriei nostre, mai ales în vechea Dobroge- Scythia Minor, cât și despre cei care în închisorile comuniste nu s-au lepădat de Hristos, preferând moartea decât slugărnicia față de interesele partidului comunist- ateu. Creștinii sunt chemați să mărturisească pe Hristos în orice context politic, social sau profesional în care-și duc viața, iar martirajul este o constantă a vieții noastre, chiar dacă formele de mărturisire sunt diferite, a concluzionat părintele referent.
În încheiere, părintele paroh Ilota Sorin Ioan a mulțumit păritelui profesor pentru frumoasele cuvinte și îndemnuri puse la sufletul credincioșilor prezenți. Totodată a mulțumit preoților prezenți și credincioșilor. Seara s-a încheiat cu o agapă oferită de parohia gazdă.

image55