Colecția de ștergare a arhidiaconului Teodor Babuția donată Centrului Municipal de Cultură Arad

Centrul Municipal de Cultură Arad s-a „îmbogățit“, vineri, cu o colecție de ștergare tradiționale românești, care au aparținut familiei arhidiaconului Teodor Babuția, și care sunt expuse, pentru o lună, în Clădirea Preparandiei din municipiul Arad.
Cu ocazia deschiderii oficiale a expoziței Gabriela Babuția, cea care a îngrijit zeci de ani această colecție a anunțat că o donează, fără nicio pretenție, Centrului Municipal de Cultură Arad.
Deschiderea oficială a expoziției „Ștergarul românesc –valoare, tradiție,simbol“ a avut loc, vineri, în prezența IPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, a părintelui Gabriel Mariș consilier social în cadrul Arhiepiscopiei Aradului, a părintelui Flavius Petcuț, protopopul Aradului, dar și în prezența directorului Centrului Municipal de Cultură Arad, Daniela Pădurean Andreica și a directorului adjunct al Centrului Municipal de Cultură Arad, Ramona Crețu.
Expoziția cuprinde aproximativ 100 de ștergare, unele dintre ele cu o vechime de peste 100 de ani, majoritatea fiind lucrate în războaie de țesut și îmbogățite cu modele tradiționale specifice zonei Aradului, majoritatea fiind decorate cu dantelă lucrată manual (cipcă).
„Aceste mostre de opere tradiționale românești își vor aduce, într-un anume fel, aportul la sărbăoarea sufletească pe care noi românii o avem în acest an, Centenarul Marii Uniri. Ele sunt adevărate comori de artă populară“, a apreciat Daniela Pădurean Andreica.
La rândul său, IPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, a explicat semnificația religioasă a pieselor expuse.
„Când spunem ștergare nu trebuie să înțelegem numai ștergare. Aceste ștergare se bucură de o atenție aparte la târnosirea bisericilor, cu ele fiind ștearsă sfânta masă, care în prealabil, a fost spălată cu mir și apă sfințită. Unele familii le iau de la bisericile care se târnosesc ca să le pună la icoane, sau pentru decorarea caselor. Ștergarul nu se pune în orice loc în casă. Se pune întotdeauna la loc de cinste. Trebuie să mai știm că aceste ștergare se folosesc și în biserică la sfânta liturghie. Când începe slujba la biserică, preoții trebuie să se spele pe mâni și apoi se șterg cu aceste prosoape ca semn al curăției. La înmormântări, parastase se folosesc aceste ștergare pentru că, din vechime, se spune că atingerea de cadavru este o întinare. Deci, ștergarele au o utilizare foarte largă în cult. Dacă le asociem și cu faptul că ele se folosesc ca și decorațiuni arătăm atenția pe care poporul a dat-o acestui obiect care este ștergarul. Ștergarul reprezintă munca, inspirația și dragostea pentru frumos“ a spus IPS Timotei.
La finalul evenimentului, Gabriela Babuția a anunțat că donează întreaga colecție Centrului Municipal de Cultură Arad
„Vreau să le mulțumesc celor de la Centrul Municipal de Cultură Arad care s-au ocupat de organizarea expoziției și vreau să vă spun că donez toate ștergarele, fără nicio pretenție, să le folosiți la alte expoziții și unde va fi nevoie“, a anunțat Gabriela Babuția.
La rândul său, Daniela Pădurean Andreica a anunțat că, împreună cu colegii săi de la Centrul Municipal de Cultură se va gândi la un loc de expunere a colecției.
„Aceste ștergare, care chiar provin din familia unui preot, fac ca ele să însemne pentru noi mult mai mult și considerăm acest dar nu doar unul material ci unul de suflet, si vom avea grijă ca toate aceste obiecte care sunt foarte valoroase nu doar prin vechimea lor ci mai ales prin ceea ce reprezintă simbolistic să fie păstrate și mai ales expuse pentru toți cei care sunt interesați de această zestre. Ne gândim să amenajăm un spațiu unde să le expunem permanent“, a concluzionat Daniela Pădurean Andreica.
Expoziția va putea fi vizitată, până în 16 aprilie, de luni până vineri, între orele 9.00 – 16.00.
Intrarea este liberă.

Expoziția Ștergarul românesc – valoare, tradiție, simbol

Împreună cu soția sa Gabriela, arhidiaconul Teodor Babuția au slujit Eparhia Aradului, părintele arhidiacon fiind secretar eparhial, ecleziarh la Catedrala Ortodoxă Veche și arhidiacon, însoțind la târnosiri, binecuvântări de lucrări, vizite pastorale și hramuri de biserici și mănăstiri toți episcopii Aradului.
Gabriela și Teodor Babuția au moștenit stergarele de la părinți și bunici, unele din zona Gurahonț, satul Iacobini, iar altele le-au primit cu ocazia târnosirii bisericilor de pe raza județului Arad.
Cei doi au păstrat în locuința lor ștergarele, alcătuind astfel o colecție pe care acum o prezintă arădenilor admiratori ai tradițiilor românești și nu numai.
Expoziția „Ștergarul românesc – valoare, tradiție, simbol“ face parte din manifestările organizate de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad cu ocazia Centenarului Marii Uniri și are ca scop promovarea valorilor tradiționale românești.
Un alt scop al expoziței este promovarea Clădirii Preparandiei, unde a funcționat cea mai veche școală pedagogică din Transilvania, unde vor fi organizate anul acesta mai multe evenimente cu ocazia Anului European al Patrimonului Cultural, al cărui slogan este confluența dintre trecut și viitor.
Sursa:http://www.actualitati-arad.ro/stergare-adunate-de-un-preot-aradean-expuse-cladirea-preparandiei/

image

image

image

image

image

image