Duminica a V-a din Post și Praznicul Bunei Vestiri în Parohia Sebiș II

Duminică, 25 martie 2018 a reprezentat o zi de cu o bogată însemnătate pentru Biserica Ortodoxă și credincioșii săi chemați să călătorească pe cărarea postului spre Măritul Praznic al Învierii Domnului.
Astfel în acest an, Duminica a V-a din Post – a Sfintei Maria Egipteanca, a coincis din punct de vedere calendaristic cu ziua de 25 martie, zi de prăznuire a Bunei-Vestiri.
Ca și în multe alte comunități ortodoxe, și în comunitatea parohiei Sebiș II, păstorită de Pr. Cătălin Mercea-Rus, această zi a fost marcată de un bogat program liturgic prin care credincioșilor prezenți li s-a sădit în suflete însemnătatea multiplă a zilei.
Dacă în prima parte a zilei au fost oficiate Slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii de către Pr. paroh Cătălin Rus și Pr. pensionar Vasilie Nistor, în partea a doua a zilei, începând cu orele 18,00, în biserica parohială cu hramul „Sfânta Treime”, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de către un sobor de 5 preoți: Pr. Beni Ioja – Sebiș I; Pr. Romică Confideratu- Ignești; Pr. Marius Ardelean – Slatina de Criș; Pr. Valentin Herbei – Buhani și Pr. Cătălin Rus – Sebiș II, în prezența unui mare număr de credincioși.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Pr. Valentin Herbei de la Parohia Buhani, care a arătat importanța smereniei și a pocăinței, în efortul personal pe care creștinul este chemat să-l transpună în fapte, în perspectiva întâlnirii cu Lumina Învierii lui Hristos, după exemplul Fecioarei Maria și a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, care învață cum poate creștinul să se învrednicească de a fi moștenitor al Împărăției Cerurilor.
Totodată praznicul „Bunei-Vestiri”, care așa după cum glăsuiește și imnografia bisericii: „este începutul mântuirii noastre și arătarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face si Gavriil harul îl binevestește.” (Troparul Bunei-Vestiri), ne îndeamnă să urmăm exemplul Maicii Domnului de a apăra viața, și tocmai de aceea glasul Bisericii prin manifestările „Marșului pentru Viață”, desfășurate la nivelul întregii țări, în Arad și în toate marile comunități ale județului nostru, reprezintă un mesaj către societatea contemporană de a ocroti viața copiilor născuți și nenăscuți, căci ei sunt o binecuvântare de la Dumnezeu și viitorul neamului nostru românesc de mâine.
La final, preotul paroh Cătălin Rus a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți, dorindu-le tuturor un post cu folos duhovnicesc sub purtarea de grijă a Maicii Domnului.

Pr. Valentin Herbei

image

 image