Duminica Sfântului Ioan Scărarul la Mănăstirea Arad-Gai

În Duminica a 4-a din Sfântul și Marele Post, 18 martie 2018, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopie Aradului a fost prezent la Mănăstirea ,,Sfântul Simeon Stâlpnicul” din cartierul arădean Gai. Cu acest prilej, Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în biserica nouă a mănăstirii, împreună cu Părintele Protos. Macarie Deleu, duhovnicul mănăstirii, Pr. Ilie Nădăban de la Parohia Curtici, Arhid. Mircea Proteasa și Arhid. Gheorghe Lehaci, în prezența obștii monahale de maici, în frunte cu maica stareță monahia Ecaterina Joldeș și a numeroșilor pelerini veniți la sfânta slujbă.

La momentul rânduit, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre minunea vindecării copilului bolnav, care poate fi asemănată și cu soarta fiecărui om în parte, fiul cel bolnav reprezentând sufletul omului stăpânit de patimi iar tatăl copilului este conștiința lui care îl duce la Hristos. Duhul cel mut este păcatul care-l robește pe tot omul. Aducerea copilului la Hristos înseamnă venirea creștinului la spovedanie. Totodată, Preasfințitul Emilian a prezentat și viața smerită, ascunsă  și aprinsă de dumnezeiască dorire a sfântului pomenit astăzi, a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul precum și bogăția înțelepciunii sale adunată în vistieria duhovnicească numită „Scara Raiului“, darul cel mai de preț al vieții călugărești și nu numai. Scara, alcătuită din cele 30 de trepte, ne urcă din treaptă în treaptă de la cele pământești la cele cerești, a spus Preasfinția Sa.

Preasfințitul Părinte Emilian a împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului mulțimea de credincioși, tineri și vârstnici, care s-au pregătit și au primit dezlegare pentru aceasta.

Protos. Iustin Popovici

5

8

10

11