Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor) a fost sărbătorit cu multă evlavie și înălțare sufletească la străvechea Mănăstire Hodoș-Bodrog. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica nouă a mănăstirii de un sobor de slujitori. Din sobor, pe lângă părintele stareț protos. Grigorie Timiș au mai făcut parte și arhim. Teofan Mada, vicar administrativ și exarh al mănăstirilor, arhim. Nestor Iovan, protos. Iustin Popovici, consilier cultural la Centrul Eparhial, protos. Nicolae Tang, lector univ. la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad și alți părinți din obștea mănăstirii.
Pelerinii veniți la sfânta mănăstire au avut prilejul să se înalțe sufletește și prin faptul că în această mare zi de praznic împărătesc, răspunsurile liturgice au fost date de Corul mixt al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, dirijat cu multă măiestrie de maestrul Mircea Buta, conferențiar universitar la facultatea amintită. Este o tradiție de ani de zile ca într-una din duminicile Postului cel Mare, corul mixt să poposească la cea mai veche mănăstire atestată documentar și cu viață monahală neîntreruptă de câteva secole, din țara noastră, la Hodoș-Bodrog, pentru a se ruga și înălța spiritual alături de viețuitorii acestei mănăstiri. Totodată, prin aceasta, se arată legăturile strânse care au existat dintotdeauna între Mănăstirea Hodoș-Bodrog cu școlile teologice din cuprinsul eparhiei, în vechime cât și în zilele noastre și importanța promovării muzicii bisericești și a tradițiilor creștinești locale.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost scrise de Ioan Cristu Danielescu.
La momentul pricesnei și în timpul împărtășirii credincioșilor, corul a interpretat câteva prinesne și cântări specifice Postului Mare: ,,Colind de Florii”, după Gheorghe Cucu; ,,Miluiește-mă, Dumnezeule”, prelucrare pentru cor mixt de pr. Nicu Moldoveanu; ,,Cămara Ta”, de Nicolae Lungu și ,,Ușile Pocăinței”, glasul al 8-lea, prelucrare pentru cor mixt de pr. Ioan Șerb.
Cuvântul de învățătură în această zi de praznic a fost rostit de părintele Arhim. Teofan Mada.
La momentul rânduit, sute de credincioși, copii, tineri și vârstnici, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos.
La finalul slujbei, părintele protos. Grigorie Timiș, starețul mănăstirii, în numele obștii monahale și a pelerinilor, a mulţumit domnului conf.dr. Mircea Buta şi tuturor coriştilor pentru împreuna slujire şi răspunsurile liturgice date în chip înălţător.
Protos. Iustin Popovici
foto credit: Dan Cioca