Duminica Sfântului Apostol Toma la Joia Mare

​Ziua de duminică, 15 aprilie 2018, a fost pentru credincioșii parohiei Joia Mare o zi de sărbătoare. La ora obișnuită s-au adunat la Dumnezeiasca Liturghie, în biserica parohială cu hramul Sfânta Parascheva. La finalul acesteia, s-a săvâșit o slujbă de pomenire pentru generalul Constantin Paulian.
Acesta a condus operațiunile militare de pe Valea Crișului Alb din aprilie 1919. Astfel, pe 17 aprilie, în Joia Patimilor din acel an, cu trei zile înainte de Paști, după ce cu zi înainte ocupase localitățile din zona Gurahonț și Almaș, brigada condusă de colonelul, pe atunci, Constantin Paulian, ocupă localitatea Kakaro, căreia colonelul dispune să i se schimbe numele în Joia Mare.

În aceeași zi sunt ocupate localitățile Buteni, Berindia și Govosdia, care ulterior va primi numele Paulian, în memoria colonelului. Următorul obiectiv îl constituia ocuparea Sebișului. Pe timpul deplasării de la Buteni spre Bârsa, colonelul Constantin Paulian este prins într-o ambuscadă organizată de un grup anarhist local, fiind împușcat mortal la trecerea peste un pod. Astfel, el a căzut ca un erou, fiind avansat post-mortem la gradul de general. În contextul în care sărbătorim Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri, se cuvine să-i cinstim memoria și să-l pomenim pe cel care poate fi considerat a fi „nașul” localității Joia Mare, la împlinirea a 99 de ani de la moartea lui eroică și de la primirea numelui satului.
După prânz, credincioșii parohiei și-au dat întâlnire, cu mic cu mare, după tradiția locului în această duminică , în cimitir, unde au fost pomeniți toți cei mai-nainte adormiți, cântându-se la fiecare mormânt imnul biruinței asupra morții, Hristos a Înviat. Ca în fiecare an, cimitirul satului a semănat cu un mic Eden: vremea frumoasă, copacii înfloriți, cântul păsărelelor, mormitele frumos împodobite și mai ales comuniunea în rugăciune dintre cei vii și cei adormiți care arată că moartea nu există, toate au creat o atmosferă ce a fost cu adevărat un balsam pentru suflet în aceste vremi în care duhul lumii vrea cu orice preț să-L uităm pe Dumnezeu și să ne pierdem valorile.

Pr. Daniel Pavel (Joia Mare)

image

image

image