Slujba Învierii Domnului săvârșită de PS Părinte Emilian Crișanul

În noaptea Sfintelor Paști, de slăvitul praznic al Învierii Domnului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a slujit la Mănăstirea Arad-Gai, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Slujba de Înviere a debutat cu citirea Canonului Sâmbetei celei Mari, iar apoi, la miezul nopții, credincioșii au primit Sfânta Lumină de la Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul și de la soborul slujitor.

Cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și cu sprijinul Consiliului Județean Arad, și în acest an, Sfânta Lumină a fost adusă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, unde se coboară în chip minunat în fiecare an.

După înconjurarea bisericii noi a mănăstirii, a fost citită Sfânta Evanghelie, în fața lăcașului de cult, urmând apoi cântarea Canonului învierii, după rânduială.

În continuare, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu soborul slujitor, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica mănăstirii. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad.

La final, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură și a mulțumit tuturor pentru prilejul de a se fi rugat împreună în acestă zi de mare și slăvit praznic, adresându-le cu bucurie salutul pascal „Hristos a înviat!”.

În ziua de duminică, Preasfinția Sa a asistat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Veche din Arad.

La momentul rânduit, Preasfințitul Emilian a rostit un cuvânt de învățătură despre însemnătatea acestui mare praznic. Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să aibă ochii sufletului mereu deschiși spre a vedea și înțelege cele cerești, deoarece, numai atunci când cunoaștem cu adevărat pe Dumnezeu prin Iisus Hristos, ne încolțește în suflet viața veșnică (Ioan 17, 3). Trăind viața pământească după învățătura și pilda lui Iisus Hristos, ducem spre desăvârșire viața veșnică din noi, viața de acum adică își va da roadele în viața veșnică, a spus Ierarhul.

În după amiaza zilei, Preasfinția Sa săvârșește, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Slujba Vecerniei din ziua de Paști în Catedrala Veche din Arad, iar după aceasta, participă la îndătinata agapă oferită la reședința arhiepiscopală din Arad.

Protos. Iustin Popovici

2

3

4

5

6

7

8

10