ADOPȚIA ÎN CONTEXTUL FAMILIEI

Consiliul Județean Arad a găzduit Miercuri 23 mai 2018 conferința națională „Adopţia în contextul familiei”, organizată de Consiliul Judeţean Arad şi Alianța România fără Orfani. Evenimentul este menit să încurajeze implicarea instituţiilor publice, a organizaţiilor nonguvernamentale, a persoanelor fizice, în facilitarea şi medierea procesului de adopţie a copiilor. Desfăşurată cu sprijinul şi la iniţiativa vicepreşedintelui Claudia Boghicevici, conferinţa a reunit cadre didactice, preoţi, pastori, asistenţi sociali, dar şi persoane care au trecut prin experienţa adopţiei şi care au vorbit despre ce a însemnat această experienţă pentru ele şi familia lor, dar mai ales pentru copii.
„Ne-am dorit să intrăm în dialog cu cât mai multe asociaţii, cu cât mai multe instituţii, cu cât mai multe culte bisericeşti care se implică în ceea ce înseamnă familia, și am avut alături de noi și echipa Alianței România fără Orfani. O echipă de oameni dedicaţi, plini de dragoste pentru copii, care a făcut o devoțiune din activitatea pe care o practică și care crede cu adevărat în realizarea misiunii pe care şi-a propus-o: România fără orfani! Este nevoie de implicare, de sprijin, de dăruire, de devotament, de colaborare între administraţia publică, ONG-uri, voluntari, asociaţii, tineri şi vârstnici, astfel încât fiecare dintre noi să fim purtători ai acestui mesaj, care încurajează oamenii să ofere o familie fiecărui copil abandonat”, a declarat Claudia Boghicevici, vicepreşedintele CJA, în cuvântul său de deschidere.
Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului la acest eveniment a fost părintele Gabriel Cosmin Mariș consilier social care a subliniat faptul că Biserica Ortodoxă susține adopția, dar încurajează ajutorarea familiilor pentru a-și putea crește copiii. În acest sens Biserica Ortodoxă vine în ajutorul părinților cu sute de centre de zi, centre educaționale, grădinițe sociale pentru copii. Deasemenea s-a amintit de activitatea provita a părintelui Nicolae Tănase de la Valea Plopului dar și de Marșul pentru viață desfășurat anual în Arad, care susține și adopția. În final, părintele consilier a amintit cuvântul Preafericitului Părinte Daniel Patriarhul României care, într-o pastorală de Crăciun, spunea: „Familia crestina in care copiii sunt primiti cu bucurie prin nastere sau prin adoptie, si crescuti cu dragoste, educati crestineste si sprijiniti sa urmeze un drum folositor in viata este binecuvantata de Dumnezeu cu darul mantuirii si al vietii vesnice.”
Invitat la eveniment a fost și părintele prof. univ. dr. Vasile Vlad din partea Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, care a prezentat un referat pe această temă și a vorbit despre Slujba de înfiere din Molitfelnic, pentru copiii înfiați.
„Trebuie să ne unim eforturile, să facem progrese în acest domeniu în care, din păcate, încă mai există multe carenţe. Să dezvoltăm în continuare relaţii de colaborare între instituţiile publice abilitate şi organizaţiile nonguvernamentale, să iniţiem proiecte, idei, prin care să deschidem şi mai larg porţile societăţii pentru toţi copiii aflați în dificultate şi pentru aceştia să îşi poată vedea visul împlinit: o familie permanentă dedicată bunăstării lor!”, a declarat moderatorul conferinţei, lect.univ. dr. Oana Morcan, Facultatea de Ştiinţe Psiho-Sociale şi EFS din cadrul UVVG Arad.
La finalul conferintei, Complexul Muzeal Arad a adus în holul Consiliului Județean Arad unele dintre cele mai prețioase icoane pe care le deține în arhivă, o impresionantă colecție de aproximativ 20 de icoane pictate pe sticlă, vechi de mai bine de 200 de ani. Icoanele prezentate la expoziția de la CJA sunt adunate din mai multe zone ale Transilvaniei, cele mai multe provenind din celebrele ateliere de la Mănăstirea Nicula și majoritatea datează din secolul al XIX-lea.
Sectorul Social Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Arad

image

image

image

image