Ieșirea la țarină în parohiile Firiteaz și Fiscut

Praznicul Preasfintei Treimi, sărbătorit în a doua zi după sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, este un prilej de trăire duhovnicească înaltă și de gândire teologică.
În tradiția ortodoxă, în această zi, credincioșii împreună cu preoții ies la holde și se roagă pentru ca Dumnezeu să trimită binecuvântarea Sa asupra acestora, să fie păzite de intemperii și insecte, iar recoltele să fie bogate.
Păstrători ai acestei tradiții, credincioșii parohiilor Firiteaz și Fiscut, împreună cu preoții parohi Vlad-Sergiu Sandu şi Marius Braiţ, după terminarea Sfintei Liturghii, s-au întâlnit la limita dintre localități, unde este așezată o troiță. Toţi credincioşii veniţi la biserică, purtând steaguri bisericeşti, icoane şi chiar frunze de nuc sau tei în mână, au plecat de la biserică în sunetul clopotelor spre locul stabilit din ţarină, acolo unde preoții au sfinţit apa şi au făcut rugăciunile speciale pentru protejarea holdelor, livezilor și grădinilor. După terminarea slujbei, credincioșii au fost stropiţi cu apă sfinţită şi au primit frunze de nuc binecuvântate, întrucât ele ne amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos.
La sfârșit, preoții au rostite cuvinte de învățătură, în cadrul cărora au subliniat importanța acestei slujbe, precum și faptul că această tradiție de împreună-lucrare a credincioșilor este evenimentul care prezintă frățietatea dintre locuitorii acestor parohii.
Preot Vlad-Sergiu Sandu

image