„Rugă” în Parohia Hunedora Timișană

Luni, la praznicul Sfintei Treimi, credincioșii din Parohia Hunedoara Timișană, Protopopiatul Arad, și-au sărbătorit hramul bisericii. Acest eveniment a debutat cu slujba de Te-deum de mulțumire, săvârșită de către preoții aparținători cercului pastoral misionar nr. 5 Vinga, conduși de către PC părinte Ștefan Horia de la parohia Secusigiu.

În fruntea soborului a fost PC Protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului. Din sobor au făcut parte: Pr. Ștefan Horia de la parohia Secusigiu, pr. Răzvan Sas de la parohia Vinga, pr. Marius Mateiu de la parohia Munar, pr. Marius – Dan Braiț de la parohia Fiscut, pr. Silviu-Raul Pele de la parohia Cruceni,  pr. Sorin Higioșan de la parohia Zădăreni, pr. Mihai Blidar de la parohia Sânpetru German, pr. Cosmin Chiroiu de la parohia Iosifalău, Protopopiatul Lugoj, pr. Valentin Goronea  de la parohia Hunedoara Timișană și pr. Vlad – Sergiu Sandu de la parohia Firiteaz.

După terminarea slujbei, părintele Dan-Marius Braiț de la Parohia Fiscut a susținut referatul cu titlul „Contribuția Bisericii la promovarea conștiinței naționale a poporului român și la făurirea statului român unitar modern”. În cadrul prezentării, părintele referent a subliniat câteva idei cu privire la rolul pe care l-a avut Biserica Ortodoxă Română în actul Unirii de la 1 Decembrie 1918. „Făurirea statului național român la 1 Decembrie 1918 a fost benefică și pe plan spiritual, atrăgând după sine organizarea unitară a structurilor bisericești din toate provinciile românești, sub conducerea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Prin slujitorii de la altare, Biserica a indus și a păstrat mereu în inima românilor ideea de unitate națională și de credință”, a subliniat părintele referent.

În continuare, părintele Iustin Popovici a adresat credincioșilor cuvântul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei. În cuvântul său, părintele consilier, făcând apel la referatul prezentat, a subliniat faptul că înființarea parohiei Hunedoara Timișană coincide cu înființarea Patriarhiei Române, menționând că „această parohie, și, în special, preotul și credincioșii săi, sunt demni de toată aprecierea”. La final, i-a mulțumit părintelui paroh pentru invitație, felicitându-l pentru toate realizările, precum și pentru organizarea frumoasă a acestui hram.

 În încheiere, părintele paroh Valentin Goronea le-a mulțumit preoților și credincioșilor pentru participarea la sărbătoarea comunității, oferindu-i părintelui consilier un buchet de flori.

Pr. Vlad – Sergiu Sandu     

Parohia Firiteaz

2

3

4

5

6

33744674_10211614742874188_6551292935768375296_n