Informații despre Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși – ITO – Sibiu 2018
Programul evenimentului
- Despre ITO 2018
Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși – ITO de la Sibiu va marca începutul toamnei anului 2018, fiind un eveniment cu caracter național și internațional, ce va reuni în frumoasa cetate transilvană un număr de peste 2500 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani.
Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Sibiu va avea loc în perioada 6-9 septembrie 2018.
În cele patru zile ale evenimentului sunt așteptați la Sibiu tineri ortodocși din toate regiunile României, dar și din numeroase alte țări, dintre care amintim Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Germania, Franța, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Elveția, Turcia, India și altele.
Reuniunea din septembrie 2018 se încadrează în seria întâlnirilor de tineret organizate la Baia Mare în 2013 și 2014, la Cluj în 2015, la București în 2016 și la Iași în 2017.
- Scopul evenimentului
Întâlnirea de la Sibiu are ca scop crearea unui cadru în care tinerii participanți să se bucure de experiențe formatoare, să trăiască sentimentul comuniunii cu tineri din alte regiuni ale țării sau din străinătate, să împărtășească valorile de viață creștin-ortodoxe și să fie multiplicatori ai mesajului creștin în comunitățile din care provin.
- Tema ITO 2018
Ținând seama de faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2018 ca fiind „Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918”, tema ITO 2018 de la Sibiu va fi „Unitate. Credință. Neam.”
- Aspecte organizatorice
- Organizatori
ITO 2018 este organizat de către Arhiepiscopia Sibiului, împreună cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Organizația Tinerilor din Sibiu (O.T.S.), Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (A.S.C.O.R.)– filiala Sibiu, Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna”, Centrul de Tineret Seminarium Transsilvanicum și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
- Selecția participanților
Responsabilitatea selectării tinerilor participanți revine eparhiilor. Acestea vor identifica tineri implicați în activitățile comunităților parohiale care își doresc să participe la ITO 2018 pentru a-și îmbogăți experiența și pentru a intra în legătură cu alți tineri implicați în activitatea Bisericii. Fiecare grup de 40 de tineri va avea un responsabil, ajutat de 4 asistenți, din cadrul grupului de 40.
Câteva criterii de selecție a participanților:
- Tineri ortodocși, băieți și fete, cu vârsta cuprinsă în intervalul 16 – 35 de ani, cu experiență în activitatea comunității parohiale sau a asociației de tineret din care provin;
- Tineri cu vârsta cuprinsă între 16 – 18 ani (maxim 50% din totalul grupului) vor fi selectați numai cu acordul scris al părinților pe baza formularului de participare trimis de către organizatori;
- Elevi seminariști sau studenți teologi (nu mai mult de 15% din totalul grupului).
Fiecare grup de 40 de participanți va beneficia, din partea organizatorilor, de un responsabil de grup (preot) și de un însoțitor de grup (tânăr/tânără).
- Cazarea
Cazarea participanților se va face la căminele studențești sau la căminele liceale din Municipiul Sibiu.
Fiecare cămin va avea, din partea organizatorilor, un responsabil, ajutat de 10 voluntari. La cazare, tinerii participanți vor primi rucsacul ITO și materialele pregătite pentru participanți. De asemenea, li se va înmâna cheia camerei în care vor fi cazați.
- Masa
Pe parcursul întâlnirii, masa va fi servită la cămine sau în locațiile special amenajate în acest sens, în acord cu programul evenimentului (a se vedea anexa Program). Mesele se vor servi în regim catering. Vor exista voluntari speciali care se vor ocupa de buna desfășurare a organizării meselor și a distribuirii hranei.
Necesar fiecărui grup participant
- Vor fi desemnați trei reprezentanți, membri ai grupului Dumneavoastră, care vor reprezenta eparhia la festivitatea de deschidere (6 septembrie), la cea de închidere (9 septembrie) și la Marșul Unității (7 septembrie), fiind îmbrăcați în costume populare locale.
- Steagul eparhiei – cu tot cu stindard.
Mai multe informații:https://www.facebook.com/ito2018/