Patriarhul îndeamnă la comemorarea românilor care au valorificat Marea Unire de la 1918 și până în prezent

Patriarhul Daniel a adresat, în faţa a peste 800 de clerici, îndemnul la comemorarea românilor care prin activitatea lor au valorificat Unirea de la 1918 și până în prezent.

„Suntem chemați, mai ales în acest an Centenar, să evidențiem și să comemorăm pe toți acei români care, prin cuvânt și faptă au fructificat Marea Unire de la 1918 și până în prezent: ctitori de biserici și mănăstiri, promotori ai educației creștine românești și ai culturii române din țară și străinătate, susținători ai operei social-filantropice a Bisericii, apărători ai spiritualității românești”.

Conferinţa preoţească de luni din Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, prezidată de Patriarhul Daniel, a reunit clericii din toate Protopopiatele Capitalei şi Judeţul Ilfov, preoţii de caritate şi cei din structurile MAPN şi MAI.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Patriarhul României a avertizat asupra pericolului secularizării.

„Dacă în secolul al XX-lea s-a produs fenomenul „secularizării”, cu efecte negative asupra lucrării Bisericii în societate, în secolul al XXI-lea ne confruntăm cu o reală «decreștinare» progresivă la toate nivelurile: social, politic, cultural”.

„Situațiile în care simbolurile religioase sunt, efectiv, excluse din spațiul public devin tot mai dese, iar la nivel cultural, moștenirea creștină europeană este fie trecută cu vederea, fie îi este atribuit un rol redus, minimal ca importanță”, a spus Preafericirea Sa.

După mesajul Patriarhului, a urmat susţinerea unor referate tematice.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, a vorbit despre Contribuția Bisericii la promovarea conștiinței naționale a poporului  român și la făurirea statului român unitar modern.

„Anul 1918 pe tărâm national reprezintă încununarea victorioasă a unui lung şir de aşteptări şi de lupte, de sacrificii şi osteneli pentru împlinirea unui crez, a unui ideal: desăvârşirea statului unitar naţional”.

„Această necontenită lucrare a început odată cu procesul etnogenezei noastre sau a formării noastre ca popor nou în istorie acum două milenii şi a fost împlinită de Biserica Ortodoxă, Biserica neamului nostru”, a subliniat PS Varlaam Ploieşteanul.

Părintele lector Petre Sperlea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a evidențiat cele mai emblematice biserici din Arhiepiscopia Bucureștilor zidite în perioada 1918-2018 care „atestă vocaţia edilitară-bisericească a poporului, transmisă prin firul generaţiilor într-o continuitate creatoare şi tenace de la Marea Unire la Marea catedrală a naţiunii române”.

Cele mai semnificative instituții educaționale din Arhiepiscopia Bucureștilor edificate în perioada 1918-2018 au fost prezentate de Părintele Mihail Săsăujan, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” și consilier cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Instituţiile educaţionale teologice şi laice din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor au avut un rol semnificativ în procesul de consolidare a unităţii de credinţă şi neam şi în conturarea identităţii naţionale româneşti în perioada 1918 – 2018”, a explicat Pr. Mihail Săsăujan.

La finalul întâlnirii a avut loc vizionarea unui film documentar, realizat de Trinitas TV.

Conferința a fost precedată de Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, oficiate în Catedrala „Sfântul Spiridon Nou” de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în prezenţa clericilor participanţi la conferinţă.

Clericii din protopopiatele Ploiești Nod, Ploiești și Urlați se vor întruni marţi la Biserica „Acoperământul Maici Domnului” din Ploiești.

De asemenea, întâlnirea preoților din Protoieriile Câmpina și Vălenii de Munte va avea loc miercuri la Casa Tineretului din Câmpina.

Patriarhul-Daniel-la-conferinta-preoteasca-2.x71918

sursa: http://basilica.ro/patriarhul-indeamna-la-comemorarea-romanilor-care-au-valorificat-marea-unire-de-la-1918-si-pana-in-prezent/#&gid=1&pid=4