Praznicul Rusaliilor sărbătorit de arădeni

Duminică, 27 mai 2018, de Praznicul Rusaliilor, numeroşi credincioşi au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad. În ziua Praznicului Pogorârii Sfântului Duh, slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cadrul cuvântului de învăţătură cu titlul ,,Înnoirea vieții” (cf. citirilor praznicului: Fp. Ap. 2; Ioan 7 şi 8), Chiriarhul s-a referit la Psalmul ales al sărbătorii, care pune în lumină mulțimea darurilor Sfântului Duh, revărsate peste credincioși, aceasta pentru înaintarea continuă și trăirea duhovnicească. Viața însăși este un dar ceresc ce se cere mereu prețuit prin apropierea de Dumnezeu care vine în întâmpinarea strădaniilor omenești. Preamărirea Mântuitorului prin Jertfa Sa înălțătoare are urmare în trimiterea Mângâietorului pentru ucenicii Săi și a tuturor celor ce primesc cuvântul și îl fac lucrător prin harul dumnezeiesc. Pogorârea Sfântului Duh, drept aceea, este și praznicul întemeierii Bisericii ca Trup tainic al Mântuitorului, din care creștinii fac parte, chezășuind astfel prin bogăția darurilor sfinte, înnoirea vieții lumii, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, s-a oficiat o slujbă specială, numită Vecernia Rusaliilor, în cadrul căreia au fost rostite șapte rugăciuni şi au fost binecuvântate frunzele de nuc sau de tei care amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos, trimişi de El să binevestească Evanghelia Sa în limbi diferite, adică la popoare diferite, până la marginile pământului, începând de la Ierusalim.

Frunzele de tei sau de nuc se aduc în Duminica Rusaliilor la biserică pentru că au forma unor limbi şi prin aceasta se binevesteşte bucuria răspândirii Evangheliei lui Hristos în toată lumea prin propovăduirea Tainei mântuirii oamenilor în iubirea lui Hristos şi  a Preasfintei Treimi.

Protos. Iustin Popovici

2

3

4

5

6

7