PS Părinte Emilian Crișanul a participat la conferinta susținută de directorul general al Arhivelor Naționale ale României

Vineri, 11 mai 2018, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a participat la conferința organizată în cadrul proiectului „Conferințele Centenarului“. Evenimentul, a avut loc, începând cu ora 12.00, în sala Senatului de la Universitatea „Aurel Vlaicu“, din municipiul Arad. Conferința intitulată „Arhivele românești la Centenar. Între știința istoriei și buna guvernare“ a fost susținută de dr. Ioan Drăgan, directorul general al Arhivelor Naționale ale României. Moderator a fost domnul Prof.univ.dr. Corneliu Pădurean.

Domnia sa a adus în fața publicului date interesante despre misiunea instituției pe care o conduce, și anume de a proteja mărturiile documentare relevante pentru memoria și identitatea națională (Fondul Arhivistic Național), dar și despre contribuția instituției la promovarea democrației și la buna funcționare a administrației publice. Totodată, a evidențiat faptul că instituția Arhivele Naționale ale României are un rol esențial în dezvoltarea științei și culturii naționale, prin înlesnirea înțelegerii experiențelor trecutului, prin accesul liber al cetățenilor la informația de arhivă.

Evenimentul „Conferințele Centenarului“ este organizat în cadrul proiectului „Voci în cetate“, derulat de Primăria Arad prin Centrul Municipal de Cultură, care anul acesta este dedicat împlinirii a 100 de ani de la făurirea Statului Național Unitar Român, la 1 Decembrie 1918.

Organizatorilor, Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad li s-au alăturat la această ediție a proiectului Consiliul Județean Arad și Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol“. Parteneri în cadrul proiectului sunt Asociația Ștefan Cicio Pop, Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad și Inspectoratul Școlar Județean Arad. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, directori de instituții, istorici, elevi și studenți.
Cu această ocazie, domnului director general Dr. Ioan Drăgan, pentru susținerea și promovarea instituției pe care o conduce și domnului Eugeniu Criste, fost director  al Serviciului Județean al Arhivelor Arad, pentru întreaga activitate desfășurată în cadrul instituției, le-au fost înmânate de către doamna Daniela Pădurean, directorul Centrului Municipal de Cultură, câte o Plachetă Centenar.

Prima conferință din cadrul proiectului a avut loc, în luna aprilie, la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol“ Arad, când prof. univ. dr. Corneliu Pădurean a prezentat dezbaterea cu tema „Ștefan Cicio-Pop – părinte al patriei“.

Protos. Dr. Iustin Popovici

image

image

image

image