Arhipăstorul arădenilor, IPS Părinte Timotei, la hramul Parohiei Curtici

Sâmbătă, 30 iunie 2018, biserica din Curtici și-a serbat ocrotitorii, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. La acest praznic, înconjurat de un sobor de 16 preoți a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei însoțit de părintele arhidiacon Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.
Începând cu ora 17.00 a fost săvârșită slujba Vecerniei, urmată de procesiunea de înconjurare a bisericii în sunetele clopotelor și a intonării troparului Sfinților Apostoli.
După încheierea procesiunii, intrând în biserică, Părintele nostru Arhiepiscop a rostit un frumos și profund cuvânt de învățătură, în care a prezentat aspecte esențiale din viața și activitatea Sfinților Apostoli, a accentuat importanța sărbătorii hramului, menționând că acesta ,,trebuie să fie un cântar a celor împlinite și a celor ce mai le avem de îndeplinit, în viața noastră, în biserica, istoria și lumea care au un viitor în mânilie lui Dumnezeu”. Totodată, în concordanță cu martiriul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a prezentat legătura cu anul omagial al făuritorilor Marii Uniri: ,,Apostolii s-au jertfit pentru credință, însă martiri și mărturisitori am avut și noi, în frunte cu preoții și dascălii, apostolii neamului românesc, care au crescut tineretul în frica lui Dumnezeu a unității și dragostei de neam și credință”. La finalul cuvântului, cu dragoste părintească, am primit îndemnul arhieresc de a fi mereu alături de biserica strămoșească, însoțit de cuvintele ,,binecuvântarea lui Dumnezeu să se reverse asupra caselor, familiilor tuturor locuitorilor acestei localități fruntașe cunoscute pretutindeni, care este Curticiul”.
La final, nașii bisericii, care potrivit tradiției locale în fiecare an sunt tinerii de 18 ani, au fost felicitați de către părintele Liviu Iștoc pentru devotamentul și dragostea lor față de biserică, după care părintele paroh Ilie Nădăban a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop, pentru bucuria care a adus-o întregii comunități prin prezență și împreună rugăciune.
Menționăm preoții slujitori la hram: pr. Gheorghe Bozian, pr. Ilie Nădăban, pr. Gheorghe Moț, pr. Liviu Iștoc – parohia Curtici, pr. prof. Pompiliu Gavra – directorul Seminarului Ortodox Liceal Arad, parohia Sânpaul, pr. Gheorghe Morar – parohia Macea, pr. Călin Dragoș – parohia Olari, pr. Mirel Lazăr – parohia Șeitin, pr. Felician Crăciun – parohia Semlac, pr. Marian Han – parohia Șofronea, pr. Dănuț Moldovan – parohia Peregu Mare, pr. Arxinte Mureșan – parohia Sederhat, pr. Ioan Ponta – parohia Iratoș, pr. Adrian Mariș – parohia Andrei Șaguna și ieromonahii Emanuel Cucu și Daniel Andrei de la Mănăstirea Feredeu.
Prof. Flavius – Alexandru Lazăr

image

image

image

image

image

image