Hramul bisericii și Cerc misionar în Parohia Șimand

În Duminica a patra după Rusalii, în Parohia Şimand, protopopiatul Arad, a avut loc întrunirea Cercului pastoral-misionar Chişineu-Criş. Din soborul preoţilor au făcut parte: Pr.  Dumitru Daniel-Mirel de la parohia Chişineu-Criş I, coordonatorul Cercului pastoral, Pr. Boţoc Viorel şi Pr. Ardelean Ovidiu de la parohia Socodor, Pr. Moţiu Traian de la parohia Pilu, pr. Dragoş Milan de la parohia Vărşand, Pr. Mager Aurel de la parohia Nădab, Pr. Albiş Viorel de la parohia Criş II, Pr. Pavel Ioan de la parohia Sintea Mare, Pr. Borca Florin de la parohia Şepreuş, Pr. Vidican Nicolae de la parohia Mişca, Pr. Hanţiu Adrian de la Parohia Vînători, Pr. Varga Ioan, Pr. Hurdea Mircea şi Pr. Gosta Gabriel de la parohia Şimand, şi preoţii pensionari Lipovan Cantemir, şi Cîmpan Gheorghe.

Oaspete de seamă a fost fiul parohiei Şimand, Preacuviosul părinte Protos. dr. Nicolae M. Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie din Arad şi vieţuitor la Mănăstirea Hodoş-Bodrog.

Întrunirea a debutat cu săvârşirea Tainei Sfântului Maslu la care au luat parte numeroşi credincioşi din parohie, precum şi din parohiile învecinate. La sfârşitul Sfintei Taine, părintele protosinghel Nicolae a ţinut un frumos şi emoţionant cuvânt de învăţătură în care a vorbit celor prezenţi despre rolul şi locul pe care l-a ocupat Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului Iisus, în iconomia sau planul mântuirii lumii, hotărât de Dumnezeu. De asemenea, fiind şi Hramul bisericii din Şimand, biserică în care preacuviosul părinte şi-a început ucenicia şi a descoperit tainele şi frumuseţea slujirii lui Dumnezeu, a încheiat cuvântarea cu evocarea unor momente emoţionante trăite în biserica din Şimand, amintind şi de vrednicii înaintaşi, fie ierarhi, fie preoţi care au slujit la altarul biserici. În contextul Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam precum şi al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, au fost evocaţi şi cei doi preoţi martiri ai Şimandului, Cornel Popescu şi Cornel Leucuţa, de la a căror moarte martirică se vor împlini în 2019, 100 de ani.

La final, părintele paroh Gosta Gabriel a mulţumit preoţilor pentru participare şi credincioşilor pentru implicarea de care totdeauna au dat dovadă, mai ales că a devenit un obicei ca întrunirea Cercului pastoral să se facă la Şimand la o dată apropiată de sărbătoarea hramului bisericii parohiale, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Cei prezenţi au fost răsplătiţi cu un buchet de pricesne interpretate de corul de copii al bisericii condus de doamna profesoară de religie Gosta Carmen şi de părintele Gosta Gabriel.

A urmat susţinerea referatelor cu temele: Implicarea Bisericii în păstrarea şi promovarea valorilor spiritualităţii ortodoxe româneşti în Principatele Române şi Independenţă şi Autocefalie – două deziderate naţionale, referate pregătite de părintele Hurdea Mircea de la parohia Şimand. Seara s-a încheiat cu o agapă frăţească.

Pr. paroh Gabriel Gosta

ff20d663-3168-4345-bf44-e62ed4556199

thumbnail (1)

thumbnail (2)

thumbnail (3)

thumbnail