IPS Părinte Arhiepiscop Timotei a slujit la Catedrala Veche din Arad, cu prilejul hramului

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în zilele de 23 și 24 iunie 2018, clericii și credincioșii Parohiei Arad-Centru, Catedrala Veche a Aradului, au sărbătorit hramul bisericii, care este ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Cu acest prilej, în seara zilei de ajun a  sărbătorii, s-a oficiat slujba Privegherii: Vecernia cu Litie și Utrenia, după care a avut loc o procesiune, în jurul catedralei, cu icoana hramului și o părticică din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, aflate în vistieria catedralei.

În dimineața zilei de sărbătoare, la ora 9, s-a oficiat Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și slujba Ceasurilor. În continuare, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, în prezența oficialităților locale, în frunte cu domnul Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad și a unui mare număr de credincioși. Din sobor au făcut parte Pr. Flavius Petcuț, protopopul Aradului, Pr. prof. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, Pr. paroh Traian Micoroi, Pr prof. Ioan Tulcan, Pr. Ioan Lazăr, Pr. Teodor Pavel, Pr. pensionar Eugen Crișan, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, Arhid. Ioan Radu, fost secretar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei și diaconii Gheorghe Hodrea, Paul Orădan și Viorel Herlo.

În cuvântul de învăţătură, Chiriarhul arădean a vorbit despre ,,Primirea cuvântului dumnezeiesc” (cf. Romani 6; Matei 8), arătată în citirile scripturistice ale zilei, privind cererea sutașului împlinită în vindecarea slugii sale, întărește credința despre întreaga lucrare a lui Dumnezeu în lume, cuvântul său urmându-l sfinții, într-o comuniune pilduitoare pentru creștini, în chip aparte sfinții zilei, Sfântul Proroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, Sf. M.Mc. Ioan cel Nou de la Suceava și Sf.Ier. Niceta de Remesiana.

La momentul rânduit, diaconii Gheorghe Hodrea, Paul-Sebastian Orădan și Viorel Herlo au fost hirotesiți de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei întru arhidiaconi.

La finalul Sfinte Liturghii, Înaltpreasfinția Sa, a binecuvântat prinoasele aduse în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul, apoi s-a oficiat îndătinatul Parastas pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii Catedralei Vechi și s-au sfințit crucile ce vor fi așezate pe cele patru pridvoare de la intrarea în Catedrala Veche.

Zeci de credincioşi şi copii s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele lui Hristos.

La sfârșitul slujbei, Preacucernicul Părinte Traian-Ioan Micoroi, Parohul Catedralei Vechi, a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezența sa la hramul Catedralei istorice a Aradului și pentru deosebita grijă pe care permanent o arată acestui locaș, slujitorilor și credincioșilor care se roagă aici. De asemenea, au fost adresate mulțumiri tuturor celor care s-au ostenit pentru organizarea hramului.

Hramul Catedralei Vechi s-a încheiat, în seara aceleași zile, prin Taina Sfântului Maslu și Paraclisul Sfântului Ioan Botezătorul.

Răspunsurile liturgice, au fost date de cântăreţii stranei Catedralei Vechi, precum și de corul de tineret al parohiei, condus de conf. univ.dr. Mircea Buta.

Protos. Iustin Popovici

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

image