Tabăra de voluntariat „Uniți spre fapte bune” la Valea Plopului

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului, Asociația Filantropia Arad a organizat în perioada 11-15 iunie 2018, o tabără de voluntariat la așezămintele sociale din Parohia Valea Plopului, județul Prahova, Arhiepiscopia Bucureștilor în cadrul Centrului Social „Pro Vita pentru născuți și nenăscuți” care funcționează conform art. 67 din Statutul de organizare și funcționare a Bisericii Ortodoxe Române cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care de asemenea a acordat Înalta Binecuvântare pentru această acțiune a dragostei milostive.
Valea Plopului este locul unde părintele Nicolae Tănase a pus bazele celei mai frumoase activități ”pro vita” din țară și de îngrijire a copiilor orfani sau abandonați. Începând cu 1990, după o pastorație intensă în parohie, părintele Nicolae Tănase a început lupta împotriva avortului, oferind și sprijin mamelor aflate în dificultate. Pe lângă cei șase copii ai săi, părintele împreună cu doamna preoteasă Maria Tănase, a primit în grijă tot mai mulți copii, ajungând azi să poarte de grijă la peste 400 de asistați: copii orfani, mame cu copii și de asemenea și 47 vârstnici părăsiți de familie sau neajutorați. Cu multă credință în Dumnezeu, dragoste de aproapele și nădejde în providența divină, dar și în ajutorul oamenilor de bine, părintele Nicolae Tănase desfășoară astăzi în cele peste 50 de case din Valea Plopului, Valea Screzii, satele învecinate și chiar în Vălenii de Munte, cea mai frumoasă misiune de îngrijire a copiilor orfani, abandonați sau confruntați cu grave probleme sociale, mame fără adăpost sau bătrâni părăsiți. Serviciile sociale oferite de Centrul Social ”Pro Vita pentru născuți și nenăscuți” al Parohiei Valea Plopului, sunt în continuă dezvoltare.
Cei 18 elevi ai Seminarului Teologic Ortodox din Arad, însoțiți de părintele Gabriel Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului, au încercat pe perioada taberei să vină în ajutorul părintelui Nicolae Tănase, desfășurând mai multe activități gospodărești în așezămintele sociale, activități educativ-recreative cu copiii din tabără, rugăciune comună cu toți copii, cântări religioase, participare la sfintele slujbe și au vizitat mai multe biserici și capele din parohie și câteva dintre casele sociale destinate copiilor, familiilor monoparentale și vârstnicilor.
„Întâlnirea cu părintele Nicolae Tănase a fost memorabilă pentru tinerii seminariști, motivându-i să continue activitatea de voluntariat și de acum înainte. Deasemenea apropierea sufletească de copiii asistați a avut un impact semnificativ pentru voluntari. În cinstea Anului Omagial 2018, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, drept an al unității de credință și de neam, copii și voluntarii s-au luat de mână la o ”horă a unirii”, demonstrând mai ales în aceste vremuri tulburi, că prin unire se realizează fapte mari” – a menționat părintele consilier.
Activitatea de voluntariat a avut loc la inițiativa părintelui Mihai Spătărelu – coordonator în cadrul AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România și cu sprijinul financiar al acestei asociații.
În urma colectei organizate de Asociația Filantropia Arad, s-a adunat suma de 3000 de lei și câteva zeci de perechi de încălțăminte noi, ghiozdane, rechizite, toate acestea fiind oferite copiilor din Centrul Social „Pro Vita pentru născuți și nenăscuți” din Valea Screzii. La rândul lor, elevii seminariști au primit mai multe cărți religioase din partea părintelui Nicolae Nicolae Tănase.

Cu acest prilej, voluntarii au vizitat și Mănăstirea Caraiman, Mănăstirea Zamfira, Muzeul memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, Castelul Peleș și Cetatea Râșnovului. Transportul a fost realizat cu sprijinul domnului Ilie Cheșa din Arad, care a însoțit voluntarii în prima zi de tabără.
Asociația Filantropia Arad

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image