Ziua Drapelului Național sărbătorită la Arad

În fiecare an, în data de 26 iunie, se sărbătoreşte Ziua Drapelului Național, zi adoptată prin legea nr. 96 din 20 mai 1998.  În Cetatea Aradului, în seara zilei de 25 iunie, Drapelul Naţional arborat în faţa Palatului Administrativ a fost coborât de pe catarg, împăturat şi condus de către garda portdrapel în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” , unde a rămas peste noapte. În dimineaţa zilei de 26 iunie, la ora 08.15 s-a oficiat slujba de sfinţire a drapelului de către Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, însoţit de un sobor de preoţi.

În rugăciunea de sfinţire a drapelului Înaltpreasfinţia Sa a rostit cuvintele ,,Binecuvintează Doamne și sfințește Drapelul acesta, ca să fie poporului nostru cel binecredincios ca semn al identității și apartenenței la Biserica dreptmăritoare a neamului nostru românesc…”. La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfințitul Timotei a rostit o  alocuţiune arătând simbolistica culorilor drapelului României precum şi datoria de conștiinţă a clerului și credincioșilor noștri de a-și aduce aminte de însemnătatea bunei chivernisiri, sub fardurile steagului, a virtuților cu care i-a înzestrat Dumnezeu și de datoria de a-și sluji Biserica, patria și neamul.
La sfârşitul ceremoniei religioase drapelul a fost înmânat comandatului gărzii portdrapel care l-a dus la locul de arborare. Începând cu orele 09.00 în faţa primăriei s-a desfăşurat ceremonialul militar şi religios de arborare a drapelului. ÎPS Timotei a rostit rugăciunea de binecuvântare, a binecuvântat cu crucea drapelul, l-a sărutat, după care l-au sărutat doamna prefect, Florentina Horgea și comandantul garnizoanei. La slujba de sfinţire au participat mai mulți reprezentanţi ai autorităţilor și ai partidelor politice locale, ai Centrului militar Judeţean Arad, un pluton de militari din Garnizoana  Arad, dascăli și elevi ai școlilor din municipiu.

După aceasta, potrivit ceremonialului de sfinţire a Drapelului României, Drapelul a fost înălţat pe catarg în acordurile imnului naţional. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare a batalionului din Cetatea Aradului.

***

Semnificaţia culorilor drapelului

Roşul – semnifică sângele înaintaşilor noştri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor. El îndeamnă ca dragostea faţă de neam şi de ţară să fie la fel de aprinsă ca focul roşului din steag.

Galbenul – exprimă grandoarea ţării, prestigiul şi virtutea.

Albastrul – semnifică seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei.

Protos. Iustin Popovici

2

3

4

5

6

7

8