Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Parohia Tălagiu

Duminica a 7-a după Rusalii a fost o zi de aleasă bucurie pentru credincioșii Parohiei Tălagiu, Protopopiatul Sebiș, deoarece, la invitația preotului paroh Ștefan Groza, în mijlocul lor a poposit Chiriarhul Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, pentru a binecuvânta lucrările săvârșite aici.

Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat de un sobor de preoți în fruntea cărora s-a aflat P.C. Pr. Protopop Alexandru Botea, Protopop al Sebișului, alături de care s-au mai aflat Pr. Prof. Dacian – Emilian Nan, profesor la  Seminarul Teologic Ortodox din Arad și preot paroh în Parohia Vladimirescu II, fiul satului, Pr. Viorel Nan, pensionar, fiu al satului, Pr. Marcel Drăgan –Parohia Budești și Dumbrava, Pr. Sas Radu –Parohia Agrișu Mic,  Pr. paroh Ștefan Groza, împreună cu credincioșii îmbrăcați în frumoase costume populare specifice zonei.

În cuvântul de întâmpinare, Preaonoratul Părinte Protopop a prezentat istoricul parohiei și mai apoi, realizările pe care preotul paroh Groza Ștefan le-a săvârșit de la momentul numirii sale în această parohie, ianuarie 2015. Înaltpreasfinția Sa a mulțumit pentru invitație și pentru primirea facută, trecându-se după aceea la săvârșirea slujbelor rânduite: sfințirea troiței eroilor satului din 1848-1849, Primul și al Doilea Război Mondial și sfințirea lucrărilor de reparație care s-au făcut la biserică în urma furtunii din septembrie 2017.

După aceasta, în biserica parohială cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, înconjurat de soborul de preoți și diaconi. Din sobor a făcut parte și Părintele Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

Cuvântul de învățătură rostit de către Chiriarh a fost pus sub titlul ,,Integritatea ființei omenești și ajutorul dumnezeiesc” (cf. Rom. 15; Tit 3; Matei 9; Ioan 17), în care a prezentat posibilitățile omului de a folosi mereu aproapelui spre desăvârșire, nu doar spre mulțumire sau realizare personală. Atunci când numai intervenția divină poate răspunde rostului celui credincios, măreția acesteia se percepe cu uimirea sfântă, îndemnătoare la slăvirea lui Dumnezeu. Sinodul al IV-lea Ecumenic, prăznuit în această duminică, învață tocmai despre deplinătatea firii dumnezeiești și a celei umane în Persoana Mântuitorului, subliniind unirea ipostatică deplină și conștiința legăturii pe care trebuie prin rugăciune și faptă să o păstrăm, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

La momentul cuvenit, preotul paroh a primit din partea Înaltpreasfințitului Timotei, distincția de sachelar, în semn de apreciere pentru toate lucrările realizate în parohie.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh a adresat cuvânt de mulțumire Înaltpreasfinției Sale, preoților slujitori, oficialităților locale, în frunte cu domnul primar Groza Viorel, domnului Vasile Lazăr din Vârfurile, ctitorul troiței eroilor și tuturor credincioșilor ce au contribuit material și spiritual la buna organizare a acestui eveniment.

Înainte de agapa frățească, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de sfințire a casei parohiale care a necesitat ample lucrări de renovare, făcute la inițiativa preotului paroh cu sprijinul membrilor Consiliului Parohial și a Adunării Parohiale, precum și a Composesoratului Tălagiu.

Pr. Prof. Dacian – Emilian Nan

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14