Cerc pastoral la Parohia Frumușeni

Parohia Frumușeni, protopopiatul Arad, a găzduit duminică, 08.07. 2018 întrunirea preoţilor din Cercul Preoțesc nr. 6 Vladimirescu, coordonat din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de P.C. Preot Berceanu- Negrean Petru de la Parohia Vladimirescu I.
​Întrunirea a debutat la ora 1800, în biserica parohială, prin oficierea slujbei Vecerniei săvârşită de preoţii prezenţi, la finalul căreia părintele Cristian Tuhuţ de la Parohia Tisa Nouă a prezentat referatele cu tema Slujitori ai Bisericii- promotori ai Marilor Uniri din 1600, 1859 şi 1918; Rolul Bisericii și al clericilor în emanciparea națională și crearea României moderne și Unirea de la 1918 și consecințele ei bisericești; atitudinea Bisericii față de actul Unirii din 1918. Problematica propusă spre discutare se încadrează în tematica propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în acest an, ca An omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
Astfel în începutul referatului părintele a făcut o scurtă trecere în revistă a personalităților marcante și a evenimentelor desfășurate la cele trei mari momente ale fiecărei uniri. În timpul domniei lui Mihai Viteazul la 27 mai 1600, s-a realizat pentru prima dată unirea politică a celor trei țări românești cu un singur conducător. În punctul cel mai înalt al destinului său Mihai Viteazul se întitula într-un hristov emis la 27 mai „Domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei” și îșii confectiona bine cunoscuta pecete pe care figurează cele 3 țări române surori. Apoi amintind despre unirea de la 1859 părintele menționat că dacă în Ţara Românească, în prejma unirii biserica s-a bucurat de o perioadă de relativ calm, situaţia din Moldova a fost contrară, existând un puternic conflict între mitropolia unionistă şi guvernul antiunionist. În cele din urmă mitropolitul moldovean a avut câștig de cauză. Iar referitor la Marea Unire din 1918- Rolul pe care l-a avut Biserica Ortodoxă Română în actul Unirii de la 1 decembrie 1918 a fost unul substanţial. Prin slujitorii de la altare, aceasta a indus şi a păstrat mereu în inima românilor ideea de unitate naţională şi de credinţă. De altfel, momentul înălţător de la 1 decembrie 1918 a fost marcat de prezenţa a doi arhierei din Transilvania, printre care şi viitorul patriarh al României, Miron Cristea, care au fost purtătorii de drapel ai Unirii la Adunarea de la Blaj. Biserica, prin rugăciune, cuvânt şi faptă, cultivă darul sfânt al unităţii şi demnităţii naţionale, deoarece adevărata libertate nu se află nici în dezbinare, nici în indiferenţa egoistă, ci ea se află în starea de comuniune şi cooperare pentru săvârşirea binelui comun, a menționat părintele referent.
În încheiere, părintele Sorin Higioșan, preot paroh al parohiei Frumușeni, a mulțumit părintelui Cristian Tuhuț pentru referatul prezentat, pentru frumoasele cuvinte și îndemnuri puse la sufletul celor prezenți. Totodată printele paroh a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru împreună- rugăciune și pentru momentele de înălțare duhovnicească. Seara s-a încheiat cu o agapă oferită de parohia gazdă.

Pr. Ilota Sorin
Parohia Aluniș

image