Cerc pastoral – misionar în Parohia Lupești

În duminica a 8-a după Rusalii (Înmulțirea pâinilor) 22 iulie 2018, în Parohia Lupești, Protopopiatul Lipova, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral – misionar Săvârșin.

Întrunirea a debutat la ora 16:00, în biserica parohială cu hramul „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul”, prin oficierea Tainei Sfântului Maslu, săvârşită de un sobor de preoți, din care au făcut parte: Pr. Bălănescu Ionel – Parohia Ilteu, Pr. Mădăluță Călin – Parohia Săvârșin, Pr. Suba Laurențiu – Parohia Căprioara, Pr. Moț Raul – Parohia Baia, Pr. Ile Gheorghe – Parohia Vărădia de Mureș, Pr. Blaga Casian – Parohia Julița și Preotul Paroh Neicu Alexandru.

În continuare, părintele Ile Gheorghe a susţinut referatele cu temele: 1. Obținerea independenței de stat și recunoașterea autocefaliei 2. Limba română liturgică și circulația tipăriturilor ortodoxe în provinciile românești, ca element al unității de neam și de credință.

La finalul întâlnirii, preotul paroh a mulțumit tuturor preoților și credincioșilor pentru participare. Seara duhovnicească s-a încheiat cu o agapă frățească.

Lupeștiul este un sat tipic de deal, de pe Valea Mureșului, cu ulițe răsfirate, cu gospodării frumoase, care are o atestare documentară încă din 1479 (Lwpefalva). În 1755 este menționată în Lupești o biserică de lemn, cu hramul Sf. Parascheva. În 1861 se construiește o altă biserică tot din lemn, urmând ca în 1939 – 1941 să se construiască o mare biserică din piatră și cărămidă. Actuala biserică parohială cu hramul Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul fost construită prin jertfelnicia preoților și credincioșilor începând cu anul 1996, târnosită fiind în anul 2009 de către IPS Arhiepiscop Timotei Seviciu al Aradului.

Pr. Neicu Alexandru