Vizită chiriarhală la Mănăstirea Feredeu

În Duminica a 8-a după Rusalii, obștea Mănăstirii Feredeu s-a bucurat de vizita Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei. Cu acest prilej, Chiriarhul arădean, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, din care a făcut parte și Părintele Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară al mănăstirii, în prezenţa unui număr mare de pelerini.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre ,,Pâinea vieții” (cf. I Cor. 1; Mt. 14), adică hrana trebuitoare atât pentru întreținerea vieții pământești cât și a celei cerești sau sufletești, ea se dobândește prin jertfă, munca fiecărei zile ca și conlucrarea cu harul dumnezeiesc, asigurând totodată comuniunea între oameni și a acestora cu Dumnezeu, de unde și cererea Rugăciunii Domnești, pe care credincioșii o rostesc mereu. Prezența pâinii, în sensul plenar, pe pagini biblice este grăitoare și în legătura citirilor de hramul mănăstirii, Sfântul Proroc Ilie, și a Duminicii a 8-a după Rusalii prin simbolul și prefigurarea înmulțirii făinii și a untdelemnului din casa văduvei din Sarepta Sidonului de către profet, pentru înmulțirea pâinilor. Mântuitorul Însuși S-a arătat pe Sine ca Pâine a Vieții, înțelegând Sfânta Euharistie spre împărtășirea credincioșilor, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a inclus și rânduiala doxologiei, în cadrul căreia s-a subliniat aniversarea în această zi a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În încheiere, Înaltpreacuviosul Arhimandrit Ilarion Tăucean, stareţul sfintei mănăstiri, a mulţumit Ierarhului pentru participare şi pentru întreaga purtare de grijă arătată cu consecvenţă soborului şi nevoilor mănăstirii, de asemenea, clericilor prezenţi şi pelerinilor care cercetează acest binecuvântat aşezământ monahal.

Protos. Iustin Popovici

2

4

5

6

7

8