Binecuvântare chiriarhală în Parohia Țipari și Filia Adea

Duminica a 11-a după Rusalii, 12 august 2018, a constituit pentru preotul şi credincioşii Parohiei Ţipari, Protopopiatul Arad, un prilej de nespusă bucurie duhovnicească prin poposirea în mijlocul lor a Întâistătătorului eparhiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a dat curs invitaţiei părintelui paroh Mihai Oprea şi a Consiliului Parohial poposind în această parohie pentru a binecuvânta lucrările de înfrumuseţare care s-au executat în ultima perioadă la locaşul de închinare, respectiv refacerea totală a exteriorului bisericii, precum şi alte lucrări de înfrumuseţare efectuate în curtea bisericii.

La orele dimineţii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, însoţit de PC Părinte Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, a fost întâmpinat în faţa bisericii parohiale de către părintele paroh împreună cu soborul preoţilor slujitori, de către primarul localităţii şi de copii îmbrăcaţi în frumoasele costume populare. Un cuvânt de bun venit a fost adresat Înaltului oaspete de către părintele Daniel-Mirel Dumitru, de la parohia Chişineu-Criş I, coordonator al preoţilor din Cercul Pastoral Chişineu-Criş şi fost preot paroh în Parohia Ţipari.

După oficiul de întâmpinare, Ierarhul înconjurat de soborul preoţilor slujitori a săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor, iar în continuare Sfânta Liturghie Arhierească.

În cuvântul de învățătură Chiriarhul a vorbit despre ,,Valoarea omului în cântarul veșniciei” (cf. citirilor scripturistice: 1 Cor. 9; Mt. 18), unitățile de măsură fiind date simbolic de lipsa sau practicarea virtuților creștine, mai ales iubirea, mila și iertarea, raportate la însăși milostivirea dumnezeiască, cum reiese și din parabola din Evanghelia Duminicii a 11-a după Rusalii, adică a datornicului nemilostiv, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Un moment aparte al Sfintei Liturghii, cu o profundă încărcătură emoţională, l-a constituit hirotonirea părintelui diacon Răzvan-Nistor Chivulescu în treapta de preot, pe seama parohiei Craiva, Protopopiatul Ineu.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul mixt ,,Sfântul Maxim Mărturisitorul” al Facultăţii de Teologie din Arad, dirijat de domnul profesor conf.univ.dr. Mircea Buta, fapt care a întregit bucuria sărbătorii şi a prilejuit adevărate momente de trăire şi înălţare spirituală pentru toţi cei prezenţi.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Mihai Oprea a fost hirotesit iconom, în semn de apreciere pentru întreaga activitate desfăşurată în această parohie în cei patru ani de păstorire, ani care s-au împlinit chiar în apropiere de această dată, constituind încă un prilej în plus pentru părintele paroh pentru a aduce laudă şi mulţumire lui Dumnezeu.

În încheiere, părintele paroh a adus cuvenitele mulţumiri, întâi de toate Bunului Dumnezeu pentru darurile revărsate, Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru dragostea părintească şi purtarea de grijă, preoţilor prezenţi, autorităţilor centrale şi locale, familiei şi nu în ultimul rând bunilor credincioşi care au sprijinit lucrările efectuate şi care au fost prezenţi în număr mare la sărbătoarea parohiei lor.

Vecernie și Paraclis în Filia Adea

În după-amiaza aceleiaşi zile, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a poposit şi în biserica de lemn a filiei Adea, unde a săvârșit Slujba Vecerniei și Paraclisul Maicii Domnului, rostind la final un cuvânt de învățătură despre ,,Legătura dintre praznicele de sfârșit a anului bisericesc”, drept încredințare despre răsplătirea veșnică a strădaniilor în săvârșirea binelui de către credincioși. Odovania praznicului Schimbării la Față a Domnului și Înainte-prăznuirea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, ilustrează în mod edificator această lucrare în ajun de sărbătoare.

După aceasta, Chiriarhul a vizitat şantierul de pictură care se află în plină desfăşurare, dând şi aici indicaţiile şi îndemnurile cuvenite.

Scurt istoric al parohiei

Parohia ortodoxă Ţipari a luat fiinţă în anul 1928, odată cu comunitatea ce s-a înfiinţat aici prin colonizarea câtorva familii care au fost aduse din zona Vârfurile. La început această nouă comunitate a purtat numele de Colonia Horea, abia mai târziu schimbându-şi numele în Colonia Ţipari.

Slujbele religioase se oficiau la început într-o capelă pe care au construit-o coloniştii îndată ce s-au stabilit aici.

Actuala biserică s-a construit abia între anii 1971-1974, sub păstorirea părintelui Aurel Leucean din Sintea-Mare şi a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, fiind târnosită în anul 1975.

În anul 2008, sub păstorirea părintelui Daniel-Mirel Dumitru, biserica a fost pictată în tehnica tempera grasă şi împodobită cu iconostas şi mobilier nou, lucrări ce au fost binecuvântate de Înaltpreasfintitul Părinte Arhiepiscop Timotei în anul 2009.

Din anul 2014, în această parohie slujeşte părintele Mihai Oprea, care a continuat lucrările de înfrumuseţare la locaşul de închinare, efectuând în anul trecut şi curent reparaţii la acoperişul şi la exteriorul bisericii, precum şi în curtea ei, iar în filia Adea a demarat lucrările de pictura la biserica de lemn din aceasta localitate.

Protos. Iustin Popovici

Preot Daniel-Mirel Dumitru

1

2

38932006_2127606684155320_8217266576148135936_n

image

image

3

4

5

6

7

8