Itinerar chiriarhal al IPS Părinte Timotei la Praznicul Adormirii Maicii Domnului

Slujba de Priveghere la Mănăstirea Arad-Gai

În ziua de ajun a Praznicului Adormirii Maicii Domnului, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, a săvârșit Slujba Vecerniei cu Litie la Mănăstirea Arad-Gai, înconjurat de un sobor de preoți și în prezența numeroșilor credincioși. Din sobor au făcut parte și Pr. Mihai-Octavian Blaj, consilier economic, Pr. Silviu-Nicolae Faur, consilier administrativ-bisericesc, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

Sfânta Liturghie Arhierească în ziua de praznic la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

În ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Hodoş-Bodrog înconjurat de un ales sobor ieromonahi şi preoţi. Din sobor au făcut parte Protos. Grigorie Timiș, starețul mănăstirii, Arhim. Teofan Mada, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Aradului, Arhim. Nestor Iovan, Protos. Iustin Popovici, consilier cultural, Protos. Nicolae Tang și Pr. Ioan Tulcan, dascăli la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, Pr. Pompiliu Gavra, Directorul Seminarului Teologic din Arad, Pr. Marian Neagoe de la Parohia Arad-Micalaca Nouă, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și alți sfințiți slujitori.

În cele două cuvântări rostite la Slujba de Priveghere și la Sfânta Liturghie, Chiriarhul a vorbit sub titlul ,,Ușa Bisericii”, luat din citirile scripturistice ale praznicului (Iez. 43-44; Filip. 2; Lc. 10) și imnografia sărbătorii (Vecernie, stihira a doua), dezvoltând înțelesul acestuia ca un simbol al Mântuitorului și totodată al Maicii Domnului, prin aceea că Fiul lui Dumnezeu Însuși, venind în lume a deschis calea cerului. Muritorii au găsit astfel putința dobândirii nemuririi având modelul, și totodată sprijinul Maicii Domnului. Nu mai este moarte cid oar adormire spre mutarea de la starea cea dintâi a întregii creații. Ușa este cea prin care se face trecerea între două părți ale spațiului de care se leagă și timpul, de înțeles, adică cel pământesc și cel ceresc, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Numeroşi credincioşi s-au spovedit şi împărtăşit cu Trupul şi Sângele lui Hristos.

Răspunsurile liturgice au fost asigurate de către părinții din obștea mănăstirii și membrii Grupului vocal Sfântul Ioan Hrisostom.

Părintele stareţ protos. Grigorie Timiş a mulţumit Chiriarhului pentru toată purtarea de grijă care o arată faţă de obştea sfintei mănăstiri şi pentru faptul că în fiecare an poposeşte în mijlocul obştii şi a pelerinilor veniţi în număr atât de mare la acest praznic, precum și tuturor sfințiților slujitori și pelerinilor veniți să participe la hramul mănăstirii.

După Sfânta Liturghie toţi credincioşii au participat la o agapă oferită în trapeza mănăstirii.

Tot în această zi de praznic, Chiriarhul a poposit în Parohia Firiteaz, unde a săvârșit Slujba Vecerniei și a binecuvântat lucrările de renovare efectuate la sfânta biserică.

Protos. Iustin Popovici

0

1

3

4

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17