Slujire Arhierească și sfințire de capelă mortuară în Parohia Macea

În Duminica a 10-a după Rusalii, preoții și credincioșii din Parohia Macea, au avut bucuria de-al avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Cu acest prilej, Ierarhul a sfințit capela cu hramul ,,Sfânta Treime” din cimitirul Parohiei Macea (Satul Nou).

După aceasta, Preasfinția Sa a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în capela nou sfințită, împreună cu preoții din Parohia Macea, Gheorghe Morar și Tudor Budeanu și Arhid. Gheorghe Lehaci, în prezența oficialităților locale, în frunte cu domnul primar Ciprian-Gheorghe Otlăcan și a unui număr mare de credincioși.

În  cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej Preasfințitul Emilian a explicat Evanghelia Duminicii a 10-a după Rusalii, despre vindecarea lunaticului (Matei 17, 14-23), referindu-se la importanța credinței, a postului și a rugăciunii în viața creștinului. De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor prezenți despre viața și nevoința Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, menționând că în vremea când Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului era superior la Locurile Sfinte, prin mijlocirea sa, s-au adus la biserica Seminarului Teologic de la Neamț un fragment dintr-un deget al Sfântului Ioan Iacob, Ceaslovul din care se ruga și metaniile, care sunt păstrate la loc de cinste în biserica cu hramul ,,Sfântul Cuv. Ioan Iacob de la Neamț” a Seminarului Teologic  de la Mănăstirea Neamț.

La finalul sfintei slujbe, Ierarhul a oferit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru capela ,,Sfânta Treime” din Macea, Sfântul Antimis și a explicat semnificația acestuia în cadrul Sfintei Liturghii, după care a transmis binecuvântarea Chiriarhului locului și i-a felicitat pe preoții și credincioșii din Macea pentru activitatea bisericească pe care o desfășoară în cuprinsul parohiei.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad și cântăreții de la strană.

Preotul paroh a mulțumit Ierarhului și tuturor credincioșilor pentru participarea la acest eveniment de suflet al parohiei.

Protos. Iustin Popovici

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17