Slujire arhierească și binecuvântare de lucrări în Parohia Șagu

În Duminica a 10-a după Rusalii, 5 august 2018, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia arădeană Șagu. Chiriarhul a fost întâmpinat de protopopul Aradului, Părintele Flavius Petcuț și de un sobor de preoți, precum și de un număr mare de credincioși și copii îmbrăcați în frumosul port popular.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a binecuvântat lucrările de renovare exterioară efectuate la sfânta biserică.

După aceasta, Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială cu hramurile ,,Intrarea Mântuitorului în Ierusalim” și ,,Sfânta Cuv. Parascheva”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși. Din sobor au făcut parte: Părintele Flavius Petcuț, Protopopul Aradului, Preotul Paroh Marius Ardelean, Pr. Vlad-Sergiu Sandu de la Parohia Firiteaz, Pr. Marius Braiț de la Parohia Fiscut și Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial. La sfânta slujbă a participat și domnul Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad, alături de oficialitățile locale și un număr mare de credincioși.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre ,,Calea spre Împărăția cerească” (cf.citirilor scripturistice: I Cor. 4; Matei 17), care privește o paralelă între felul de a înțelege învățătura desprinsă din citirile Duminicii a 10-a după Rusalii (Vindecarea lunaticului), totodată ale Înainte-prăznuirii Schimbării la Față a Domnului, precum și a Duminicii Floriilor, adică a hramului bisericii reînnoite acum, cu concluzia legată de vindecarea lunaticului din Evanghelia zilei. Astfel, Intrarea Domnului în Ierusalim amintește Jertfa Sa mântuitoare pentru cei ce Îl urmează cu nădejdea intrării în Ierusalimul ceresc. Transfigurarea menționată astfel amintește raiul de la început pe care trebuie să-l recâștige omul căzut, iar aceasta prin tinderea mereu spre asemănarea cu Dumnezeu, după chipul Căruia a fost creat, având sprijin și pilduire din partea celor de aproape trupește și sufletește. Între cei care pot sluji drept călăuze pe calea virtuților creștinești, într-un chip aparte, este unul din sfinții zilei, și anume Cuviosul Ioan Iacob de la Neamț, trăitor în veacul trecut la Mănăstirea Hozeva din Țara Sfântă, a mai amintit Înaltpreasfinția Sa.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a i-a oferit preotului paroh distincția de iconom stavrofor, în semn de apreciere pentru frumoasa activitate pastoral-misionară desfășurată în Parohia Șagu.

Părintele paroh Marius Ardelean a mulțumit Chiriarhului pentru binecuvântarea oferită atât lui cât și credincioșilor pe care-i păstorește, soborului de preoți și tuturor credincioșilor pentru participare.

Protos. Iustin Popovici

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

13