Preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr. 3 Gurahonţ, coordonat din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit, în după-amiaza zilei de 23 septembrie, la Biserica ortodoxă cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Honţişor, Protopopiatul Sebiş.
În cadrul acestei întâlniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului, la care au participat credincioşii din parohia Honţişor şi parohiile învecinate.
Din sobor au făcut parte pr. Moț Dorel coordonatorul cercului, pr. Boca Mihai de la parohia Honțișor, pr. Oarcea Marian de la parohia Almăș, pr.Vesa Ioan de la parohia Iosășel, pr.Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr.Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, pr.Bej Florin de la parohia Crocna, pr.Groza Ștefan de la parohia Tălagiu, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al unității de credință și neam” și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri (din 1918)”, preotul Zbîrcea Teodor-George de la parohia Mădrigești a susținut următoarele teme: 1. Unitatea de credință, o preocupare permanentă a Bisericii; 2. Grupări eretice și schismatice care au activat în spațiul românesc;
În susținerea temei părintele spunea: în anul în care statul român își sărbătorește Centenarul, trebuie să subliniem în mod deosebit că România Mare este și o împlinire a Bisericii Ortodoxe Române, care, în toată istoria ei, a apărat unitatea de credință a românilor și implicit a cultivat conștiința unității de neam. “Românii – scria marele istoric Nicolae Iorga – au trăit într-o comunitate religioasă, care a avut drept consecință o comunitate culturală de cel puțin 300 de ani și aceasta a produs în ce privește sentimentul general de unitate românească, cel mai mare efect.”
Au urmat discuţii şi au fost aduse completări de către ceilalţi preoţi. De asemeni a fost subliniat îndemnul pentru participare la Referendumul pentru definirea căsătoriei care se va organiza în zilele de 6 şi 7 octombrie având în vedere că Biserica Ortodoxă Română și credincioșii ei susţin în mod natural demersul Coaliției pentru Familie.
La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti din parohiile învecinate.
În finalul întâlnirii, preotul paroh Boca Mihai a mulţumit tuturor pentru participare.
Moţ Aurelian Iulian