SLUJIRE ARHIEREASCĂ ŞI SFINŢIRE DE TROIŢĂ ÎN FILIA AVRAM IANCU, PAROHIA VASILE GOLDIŞ

Credincioşii Filiei Avram Iancu, Protopopiatul Ineu, au avut bucuria de a primi duminică, 23 septembrie, vizita şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului. Înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte şi arhid. Tiberiu Ardelean – inspector eparhial şi Pr. Ic. Strav. Adrian Zaha, protopopul Ineului, Ierarhul a oficiat slujba de sfinţire a troiţei, aflată pe drumul principal ce leagă satul Avram Iancu de comuna Cermei.Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat cu multă bucurie şi în buna tradiţie a locului de către autorităţile locale şi credincioşii parohiei cu colac şi sare.

După sfinţirea troiţei  Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei  şi  soborul de preoţi s-au deplasat la biserica din sat unde au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

În cadrul slujbei , Înaltpreasfinţia Sa  a hirotonit pe tânărul diacon Tulcan Ghiţă Dănuţ întru preot pe seama parohiei Secaş, Protopopiatul Sebiş. La sfârşitul Liturghiei noul hirotonit a primit şi hirotesia întru duhovnic, iar preotul pensionar Purice  Pavel a fost hirotesit întru iconom-stravrofor şi părintele paroh Culda George-Florin întru iconom.

Cuvântul de învățătură rostit de Chiriarh a fost pus sub titlul ,,Simțul măsurii și darul ceresc” (cf. 2 Cor. 9; Luca 5), adică care păstrează echilibrul vieții între cele trebuitoare și cele care lipsesc sau prisosesc. Citirile zilei descoperă în toate ajutorul divin ca mai presus de strădaniile omenești și privind nu doar scopurile pământești ci și folosul spiritual.

În după amiaza zilei, Chiriarhul a poposit în localitatea Vasile Goldiş unde a săvârşit slujba Vecerniei. Cuvântul de învățătură rostit de către Chiriarh a fost în legătura acelorași citiri duminicale, stăruind asupra înzestrării fiecărui om cu cele ale vieții, darul lui Dumnezeu fiind acela care pune în valoare lucrarea personală spre beneficiul obștesc. Căutarea acestuia trebuie să se arate și în respectul normelor de conduită, mai ales privind familia, atât după învățătura Sfintei Scripturi și Sfintei Tradiții, cât și cum este oglindită în istoria omenirii, dând totodată  îndemn credincioșilor să participe la Referendumul ce se va organiza în luna octombrie.

Primarul localității, dl. Emanuel Horhat-Coraș, luând cuvântul a îndemnat poporul să mergă la Referendum pentru a susţine familia creştină aşa cum a fost hotărâtă de Dumnezeu, formată dintre un bărbat şi o femeie şi totodată binecuvântată ca şi Sfântă Taină.

La sfințirea troițelor, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre importanța acestora, ce sunt ridicate la răspântia drumurilor sau la hotarele localităților, ca orientând pe trecători spre tot ce este bine și frumos, promovând și cultul eroilor și a tuturor celor care s-au jertfit pentru glia străbună și libertatea poporului.

La final părintele paroh a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru deosebita bucurie făcută cu acest popas duhovnicesc în mijlocul credincioşilor parohiei vizitate şi pentru binecuvântarea arhierească acordată.

Pr. Ic. Stavr. Radu Petrică Belle

Parohia Bochia

1

2

3

4

5

6

7

8

10

11