CERC PASTORAL-MISIONAR ÎN PAROHIA DUD

Duminică, 16.09.2018, în biserica din Dud, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, a avut loc întrunirea cercului pastoral-misionar Târnova, condus, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către părintele Gabriel Streulea, de la parohia Şilindia.

Evenimentul a început la orele 15:00 prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, unde a slujit un sobor format din 14 preoţi. La finalul slujbei părintele Teodor Păiuşan, de la parohia Târnova, a rostit un frumos cuvânt de învăţătură, prezentând câteva aspecte importante ale Sfântului Maslu, amintind apoi şi de Evanghelia ce s-a citit dimineaţă la Sfânta Liturghie, aprofundând importanţa asumării crucii.

După slujbă preoţii s-au îndreptat spre casa parohială, unde părintele Giani Achim, de la parohia Dud, a susţinut, în conformitate cu tematica anului omagial 2018 în Patriarhia Română, referatul cu tema: “Unirea de la 1918 şi consecinţele ei bisericeşti”. Părintele referent a menţionat că Biserica a avut un rol extrem de important în înfăptuirea marii Uniri. În ziua de 1 Decembrie, la Alba Iulia, peste 200.000 de români erau prezenţi pentru a lua parte la proclamarea Marii Uniri. Manifestările de atunci au început cu oficierea Sfintei Liturghii, pentru că românii se uneau, în primul rand, în plan spiritual. Românii din Transilvania, într-un număr impresionant, s-au adunat pe Câmpia de la Alba Iulia, în fruntea lor fiind ierarhii celor două Biserici, Ortodoxă si Greco-Catolică, urmaţi de profesori de Teologie, de protopopi şi mulţime de credincioşi, unde au hotarât în unanimitate Unirea Transilvaniei cu România. S-a stabilit o comisie care să aducă Actul Unirii la Bucureşti pentru a fi înaintat Guvernului de atunci şi Regelui Ferdinand, act care să consfinţească dorinţa de veacuri a transilvănenilor şi nu numai, de a se alipi la Patria-mama. Astfel a avut loc înfăptuirea României Mari. La ora 10.00 s-au adunat pe Câmpia de la Alba Iulia, unde episcopul Caransebeşului de atunci, Miron Cristea, a ţinut o rugăciune deosebită, compusa special cu acest prilej.

La final părintele paroh Giani Achim a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi, oferind la final o agapă frăţească.

Gabriel Streulea,

Parohia Şilindia

20180916_151719

20180916_151737

20180916_163954