Ierarhii arădeni au participat la Consfătuirea de toamnă a profesorilor de religie din județul Arad

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, aula Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad a găzduit, în ziua de 21 septembrie 2018, consfătuirea profesorilor de religie din județul Arad. La prezidiul manifestării s-au aflat, alături de Chiriarh, Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Preacuviosul Protos. Dr. Iustin Popovici – consilier cultural și Arhid. Prof. Florin Sirca, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Arad.

Pentru început, părintele inspector Florin Sirca a făcut o retrospectivă a anului școlar precedent, prezentând realizările profesorilor de religie la olimpiadele și la concursurile școlare, dar și un scurt clip video cuprinzând activități mai importante desfășurate în cadrul proiectelor catehetice Școală-Biserică din eparhia Aradului. În continuare, s-au prezentat noutățile privind programele școlare la clasa a VI-a și noile sugestii de opționale la ciclul primar, gimnazial și liceal, propuse spre implementare în viitorul apropiat și s-au dezbătut recentele hotărâri cu privire la predarea acestei discipline Religie în școlile de stat din România. În final, părintele inspector a prezentat două noutăți editoriale și anume ,,Civilizația hittiților și raportul ei cu celelalte popoare anatoliene”, autor prof. Drăgan Dorin-Liviu, Liceul Teoretic Sebiș și ,,Metodica predării religiei”, ediția a II-a, 2017, autori Monica, Dorin Opriș și Sebastian Șebu.

În cuvântarea ce a urmat, PS Părinte Emilian Crișanul, a îndrumat profesorii prezenți să se adapteze nevoilor tuturor categoriilor de vârstă în actul educațional, astfel încât elevii să ajungă să Îl iubească și înțeleagă pe Dumnezeu prin intermediul profesorului, care este chemat la o înțelegere demnă a menirii sale de dascăl. Mai mult, Preasfinția Sa a invitat profesorii la o mai mare implicare în viața parohiilor în care predau și la întărirea relațiilor dintre Biserică și Școală, în vederea prezentării religiei ca mod de viață, într-un climat favorabil dezvoltării elevilor.

Ca o încununare a întâlnirii, ÎPS Părinte Timotei al Aradului a rostit un cuvânt de încurajare la o cunoaștere reciprocă mai eficientă a activităților în ceea ce privește relația Școală-Biserică sub ordin catehetic, omiletic și liturgic, evidențiind și rolul revistei Biserica și Școala ca revistă a pedagogiei arădene. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat la rândul său pe profesori la o implicare și la o credință vie, transmisă elevilor spre practică atât pentru momentul prezent cât și pentru viitor. În final, Chiriarhul a urat succes tuturor în noul an școlar și i-a îndemnat pe cei prezenți să participe la referendumul pentru definirea căsătoriei și a familiei, decisive pentru formarea tineretului societății noastre.

Marius Lăscoiu-Martin
Prof. Muzică Bisericească, Seminarul Teologic Ortodox Arad

image

image

image

image

image

image

image