ITO 2018 Sibiu- despre UNITATE. CREDINŢĂ. NEAM

Un grup de 40 de tineri ortodocşi arădeni au participat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, prin Sectorul cultural al eparhiei, reprezentat de Preacuviosul Părinte Dr. Iustin Popovici, la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Toată Lumea. Tinerii au fost însoțiți de către Arhid. Sirca Florin-Adrian, Inspector Școlar, Pr. Sandu Vlad-Sergiu, profesor la Seminarul Teologic Ortodox Arad și alți profesori de religie din cadrul Eparhiei Aradului.
Cea de-a şasea ediţie a acestei întâlniri a avut loc la Sibiu, în perioada 6-9 septembrie 2018, participanţii fiind elevi premianţi la Olimpiada de Religie, elevi seminarişti, membri ASCOR, tineri care se implică prin voluntariat în activităţile derulate în parohii ale eparhiei şi profesori de religie.
La această manifestare au participat în jur de 3000 de tineri din eparhiile din ţară şi diaspora. Organizatorii au declarat ca obiective ale intâlnirii următoarele: participarea la viaţa spirituală a comunităţilor locale din Sibiu, creşterea nivelului de informare şi formare a tinerilor cu privire la valorile tradiţiei, istoriei, ştiinţei şi a artei locale, naţionale şi universale, promovarea ideii de voluntariat în rândul tinerilor, redefinirea conceptului de unitate, credinţă şi neam din perspectiva întâlnirii cu Hristos, conştientizarea că adevăratul succes în viaţă este legat de virtuţi şi valori spirituale etc.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a remarcat că „este deosebit de semnificativ faptul că, în Biserica Ortodoxă Română, aceste adunări internaționale ale tinerilor creștini ortodocși se desfăşoară în comuniune de credință, de rugăciune şi cântare, de dialog și prietenie, la începutul noului An Bisericesc, care ne cheamă la sfințirea timpului vieţii pământeşti ca timp al mântuirii”.
În acest sens, tinerii participanţi s-au implicat cu bucurie şi entuziasm într-o serie de activităţi organizate sub genericul „Unitate, Credinţă. Neam”: o sesiune de lucru în unităţi de învăţământ din Sibiu, ateliere de lucru în cadrul Muzeului Astra din Sibiu. Momentele de rugăciune au fost organizate în bisericile parohiale şi Catedrala Sfânta Treime din Sibiu, precum şi pe un podium special amenajat în incinta Muzeului Astra.
Pe lângă aceste sesiuni programul a conţinut şi două concerte în Piaţa Mare din oraşul Sibiu, unde Ansamblul Folcloric Junii Sibiului, Andra şi formaţia Compact B au încântat inimile celor prezenţi şi au îndemnat tinerii să nu-şi uite ,,casa”, limba, tradiţiile şi credinţa.
Una din serile programului a găzduit, în Sala Transilvania, conferinţa Unitate. Credinţă. Neam. De 100 de ori România susţinută de Domnul Ambasador Emil Hurezeanu şi Părintele Constantin Necula.
Un alt eveniment a fost Procesiunea Unităţii, moment în care tinerii, au parcurs traseul Str. Nicolaus Olachus-Catedrala Mitropolitană Sibiu-Piaţa Mare, intonând pricesne şi cântece patriotice; procesiunea s-a încheiat cu rugăciunea de seară săvârşită de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Activităţile recreative au completat cu succes momentele de înaltă încărcătură duhovnicească, toate acestea contribuind la asigurarea unei atmosfere de destindere.
Impresii ale tinerilor arădeni despre ITO 2018:
,,Fiind participant încă de la prima ediție, mă bucur mult că am reușit să particip și în acest an la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Sibiu. Pe parcursul acestor ani, am constatat că fiecare ediție aduce ceva nou – o trăire nouă, aș putea spune, sau o bucurie care se simte mereu altfel. Așa s-a întâmplat în cazul meu. Trăiesc această bucurie de cinci ani și am convingerea că este rezultatul acelorași valori, principii și gânduri împărtășite de noi, tinerii ortodocși, care suntem mâna tânără de oameni ai Bisericii. Cred că cele patru zile petrecute la Sibiu au reflectat un scurt rezumat al modului de viață pe care-l trăiește un tânăr ortodox, astăzi. Activitățile care au definit cele patru zile au avut ca și coordonată principală UNITATEA, CREDINȚA și NEAMUL, care a fost și sloganul acestei ediții. Parcurgând aceste zile, cu toții ne-am rugat la Sfintele Slujbe și am participat împreună la diverse activități cultural-artistice (ateliere de discuții, ateliere meșteșugărești, momente artistice, etc.). Povestea ITO 2018 s-a scris cu sufletele celor peste 2500 de tineri ortodocși care au fost inimă lângă inimă într-un cuget și într-o simțire, unindu-se și rostind împreună: Hristos în mijlocul nostru!, ca toți să răspundă: Este și va fi!”(Pleș Cătălin-Florin)
„Cred cu tărie că ITO este despre libertate. Fiecare ITO își are propria poveste, atât colectivă, cât și individuală – a fiecărui suflet tânăr ce își exersează libertatea. Despre ITO nu pot vorbi decât la prezent. Nu pot să mă gândesc că e ceva care se consumă la un moment dat și trece, ca toate ale societății noastre, căci e mai mult de atât: este o chemare permanentă spre a fi liber. Să crezi. Să mărturisești. Să te exprimi. Să te bucuri. Să speri. Să iubești. Sper că ecoul acestei chemări va răsuna mereu în inimile noastre, indiferent unde ne va duce viața, căci cu noi este Dumnezeu.”(Mândra Alexandra-Teodora)
„Trăirea și experiența de care am avut parte anul acesta în cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși de la Sibiu au fost extraordinare, fiecare activitate din program întărindu-mi convingerea că Ortodoxia este vie și lăsându-mi o bucurie aparte în suflet. Pentru toate, mulțumim Bunului Dumnezeu și totodată mulțumim IPS Dr. Timotei Seviciu pentru binecuvântarea Arhierească și Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Aradului, reprezentat de Preacuviosul Protos. Dr. Iustin Popovici!”(Popa Florinela)
Evenimentul s-a încheiat cu participarea la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană din Sibiu şi festivitatea de încheiere, moment în care s-a predat ştafeta grupului de tineri din Arhiepiscopia Craiovei.
În final s-a intonat imnul ITO 2018, versuri şi linie melodică ce vor rămâne mult timp în mintea celor prezenţi şi le vor trezi amintiri plăcute.
Mulţumim Arhiepiscopiei Ortodoxe a Aradului şi domnului Ilie Cheşa care, prin sprijinul acordat, au făcut posibilă participarea tinerilor arădeni  la ITO 2018.
…ÎNTÂLNIREA TINERILOR ORTODOCŞI 2019– CRAIOVA…
Cătălin-Iulian Drăgan, Președinte ASCOR Arad

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image