Nașterea Maicii Domnului prăznuită de arădeni

În fiecare an, la data de 8 septembrie, arădenii sărbătoresc cu multă bucurie Nașterea Maicii Domnului, cea dintâi sărbătoare mare de la începutul anului bisericesc.

Vecernie cu Litie la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

În seara de ajun a sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad. La finalul acesteia, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat imnografia sărbătorii, îndeosebi troparul, subliniind prin prisma a ceea ce învață icoanele donate catedralei de către bunii credincioși, ca de pildă cea a Pantanasei și așezarea spre cinstirea Maicii Domnului în bucuria primirii lor și a nădejdii împlinirii rugăciunilor ce se înalță înaintea lor.

Slujbă de Priveghere la Mănăstirea Arad-Gai

Și-n acest an, a fost sărbătorit cu multă bucurie duhovnicească unul dintre hramurile Mănăstirii Arad-Gai  de către  obştea maicilor, în frunte cu maica stareță Ecaterina Joldeș și mulțimea de pelerini veniți să se roage Maicii Domnului în această oază de liniște.

În seara de ajun, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi şi preoţi de mir, a săvârşit slujba de Priveghere. Din sobor au făcut parte părintele Gabriel Mariș, consilier social și părintele Flavius Petcuț, protopop al Aradului, alți preoți și diaconi.

În cadrul acesteia, Ierarhul a adresat pelerinilor prezenţi un părintesc cuvânt de învăţătură despre sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, amintind faptul că Fecioara Maria, fiind plină de har încă de la nașterea sa, a rămas așa pe tot timpul vieții sale pământești. Fiind plină de har, păcatul n-a atins nici trupul și nici sufletul ei, încât locașul Domnului nostru Iisus Hristos s-a păstrat curat și trupește și sufletește.

Slujbele au continuat pe întreg parcursul nopţii, săvârşindu-se Taina Sfântului Maslu, Sfânta Liturghie de noapte, Ceasurile liturgice, Slujba Aghiasmei mici, Acatistul Naşterii Maicii Domnului.

Liturghie Arhierească la Mănăstirea Arad-Gai

În ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului dimpreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească în altarul de vară din curtea mănăstirii. Din sobor a făcut parte, pe lângă alți părinți slujitori: Pr. Silviu-Nicolae Faur, consilier administrativ-bisericesc, Pr. Lucian Farcașiu, conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, Pr. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

Cuvântul de învățătură rostit de către Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a fost pus sub titlul ,,Începutul școlii și școala începutului”, adică adâncind în lumina vieții Maicii Domnului perioda de formare a fiecărui credincios încă în casa părintească, insistându-se în acest sens asupra îndatoririlor părinților care nu se sfârșesc ci continuă pe tot parcursul vieții copiilor, omul învățând mereu, mare fiind câștigul celor dobândite în școală atunci când au la bază cele moștenite de la înaintași spre îmbogățire continuă. Tineretul promite mult totdeauna, ceea ce dovedește și Întâlnirea Tineretului Ortodox din întreaga lume, care are loc la Sibiu în aceste zile de începere a școlilor, manifestare care se bucură de binecuvântarea și prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a amintit Înaltpreasfinția Sa.

În continuare, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, a dat citire mesajului PF Părinte Patriarh Daniel cu prilejul începerii noului an școlar și a adresat un apel de urmare a îndrumărilor Preafericirii Sale.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Arhid. Dr. Paul-Sebastian Orădan, secretar la Protopopiatul Arad, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Arad-Micalaca Veche I, Protopopiatul Arad, iar tânărul teolog Cosmin-Mihai Iordăchescu a fost hirotonit diacon, urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Nicolae Bălcescu, Protopopiatul Lipova. La finalul slujbei, Preotul Paul-Sebastian Orădan a fost hirotesit duhovnic de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.

Răspunsurile liturgice, atât seara la Priveghere cât şi în ziua de praznic, la Sfânta Liturghie, au fost date de studenţi şi seminarişti de la şcolile teologice arădene.

Protos. Iustin Popovici

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19