Sărbătoarea târnosirii bisericii din filia Slatina de Mureș, Parohia Baia

Duminica a 14 – a după Rusalii s-a constituit într-o aleasă sărbătoare pentru credincioşii din filia Slatina de Mureş a parohiei Baia, din cuprinsul protopopiatului Lipova. Prin strădania preotului paroh Raul Adrian Moț şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad, a Primăriei Bârzava, a enoriaşilor şi a altor oameni inimoşi, biserica parohială cu hramul „Înălţarea Domnului” s-a înnoit, urmare unor ample lucrări de reparaţie capitală, exterioare şi interioare. Pe lângă lucrările de reparații a fost achiziţionat un nou iconostas sculptat din Maramureş, pictat de către pictorul Gurmai Ștefan, a fost înlocut în totalitate mobilierul din întreaga biserică şi a fost refăcută masa Sfântului Altar.

În dimineaţa zilei, un ales sobor de preoţi în frunte cu protopopul Lipovei, pr. Mercea Nelu, împreună cu un număr mare de credincioşi şi de copii îmbrăcați în frumoase costume populare specifice zonei, au întâmpinat pe Înaltpreasfinţitul Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, care după cuvântul de bun venit, a mulţumit pentru invitaţia făcută şi pentru primirea călduroasă. În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii urmată de Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile liturgice fiind date de către Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, condus de prof. dr. Mircea Buta.

La momentul cuvenit, Înaltpreasfinţitul Timotei a rostit cuvântul de învăţătură cu titlul „Nuntire spirituală” (cf. 2 Cor. 1 și 2; Matei 22) adică, privind comunicarea între Dumnezeu și oameni, care se realizează răspunzând chemării sfinte la mântuirea adusă lumii prin jertfa Fiului lui Dumnezeu, nerămânând doar la grijile trecătoare, ci depășindu-le prin râvna la cele trecătoare. Sfințirea bisericii este o dovadă a vredniciei credincioșilor care au dobândit haina sărbătorească a virtuților creștine spre a participa, după cuviință, la ospățul ceresc care amintește tocmai jertfa Mântuitorului pentru mai multa viață a lumii.

Pentru râvna de care a dat dovadă, Chiriarhul a hirotesit întru iconom stavrofor pe preotul paroh şi mai apoi a înmânat o Diplomă de Binefăcător domnului Maxinan Gheorghe, fiu al satului Slatina de Mureş, care a sprijinit în mod deosebit lucrările de reabilitare ale bisericii. În încheiere, preotul paroh a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru grija părintească şi pentru faptul că a poposit în parohia păstorită pentru a binecuvânta şi sfinţi lucrările săvârşite.

Imediat după sfârşitul Sfintei Liturghii, toţi credincioşii prezenţi au avut nespusa bucurie de a intra în Sfântul Altar, închinându-se şi sărutând Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce. Mai apoi, Înaltpreasfinţitul Timotei împreună cu preoţii prezenţi s-au deplasat la casa parohială din localitate, acolo unde au săvârşit slujba de sfinţire în urma finalizării lucrărilor de construcţie.

 Ziua de sărbătoare s-a încheiat cu o agapă creştină la Căminul Cultural din localitate, precum și cu un frumos spectacol de muzică populară.

Protos. dr. Iustin Popovici

cof

cof

cof

cof