1 octombrie este Ziua Internațională a Muzicii

În ziua de 1 octombrie a fiecărui an, începând cu 1975, este celebrată Ziua Internațională a Muzicii, pentru a promova toate genurile artei muzicale, idealurile de pace și prietenie între popoare.

Propunerea pentru a dedica o zi muzicii a fost făcută de renumitul violonist și muzicolog Yehudi Menuhin și de Boris Yarustowski, președintele Consiliului Internațional al Muzicii (IMC) al UNESCO (fondat în 1949), care au semnat o scrisoare, în acest sens, în 30 noiembrie 1974, adresată tuturor membrilor acestuia.

Prima zi internațională a muzicii a avut loc în 1975, potrivit Rezoluției celei de-a 15-a Adunari Generale de la Lausanne, din 1973.

În scrisoarea semnată de cei doi protagoniști ai muzicii sunt făcute o serie de recomandări pentru a atinge obiectivele acestei zile între acestea, numărându-se: organizarea de întâlniri cu artiști, competiții și teste muzicale; întâlniri cu compozitori, interpreți și muzicologi de renume pentru a vorbi despre importanța muzicii, ș. a.

Rețeaua IMC este prezentă în 150 de țări de pe toate continentele, prin consiliile naționale de muzică și prin organizațiile internaționale de muzică.

IMC este reprezentat de un Consiliu de muzică regională în fiecare din următoarele 5 regiuni: Africa, America, Asia Pacific, Europa și lumea arabă. Misiunea lor este de a contribui și de a dezvolta programe regionale și de a sprijini activitățile care sunt în mod special adaptate la nevoile membrilor IMC și partenerilor din regiune.

Foto credit: public domain

sursa:http://basilica.ro/1-octombrie-este-ziua-internationala-a-muzicii/