Bucuria comuniunii frățești prin muzica bisericească – Patriarhul Daniel

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la etapa finală a Festivalului-Concurs Național de Muzică Bisericească Lăudați pe Domnul!, ediția a 11-a, Palatul Patriarhiei, sâmbătă, 27 octombrie 2018:

Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul!, ediția a 11-a, este organizat de către Patriarhia Română, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București, în perioada 11 iunie – 27 octombrie 2018 și cuprinde două secțiuni: A. Interpretare și B. Compoziție.

În cadrul Secțiunii A. Interpretare s-au desfășurat trei concerte: în ziua de vineri, 26 octombrie 2018, la Biserica Sfântul Elefterie – Nou, Paraclis Patriarhal și la Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București, iar în ziua de sâmbătă, 27 octombrie 2018, la Palatul Patriarhiei, în Aula Magna Teoctist Patriarhul.

În anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri de la 1918, în cadrul Secțiunii A. Interpretare, au fost aduse împreună coruri reprezentative din zone istorice ale României, mixte sau de voci egale, repertoriul abordat fiind în limba română. Astfel, se evidențiază frumusețea și bogăția muzicii bisericești, contribuția acesteia la promovarea limbii române și la cultivarea conștiinței unității de credință și de neam a românilor de pretutindeni. Prin muzica bisericească, corurile participante au adus bucurie și speranță, devenind lumini ale Evangheliei iubirii lui Hristos și sporind comuniunea frățească.

Anul 2018 a fost declarat în Patriarhia Română An omagial al unităţii de credinţă și de neam și An comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918. Acest aspect este reflectat în proba de concurs din cadrul Secţiunii B. Compoziție. Concurenții înscriși au compus piese muzicale, pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella, cu sau fără instrumente neacordabile, având ca temă unitatea de credință și de neam a poporului român.

Prin compoziţiile realizate, concurenţii au transpus muzical versuri ale unor poeți români cunoscuți și au exprimat recunoştinţa faţă de toți aceia care, de-a lungul veacurilor, prin dragostea lor jertfelnică, au contribuit la realizarea Marii Uniri din 1918.

Mulţumim Universității Naționale de Muzică din București pentru ajutorul acordat în pregătirea acestui festival-concurs.

Felicităm Sectorul Teologic-Educaţional al Administraţiei Patriarhale, organizator al acestui eveniment, în parteneriat cu Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Episcopia Caransebeșului, Centrul de Presă BASILICA, Palatul Patriarhiei – Centrul de Conferințe, Tipografia Cărților Bisericești, Mănăstirea Radu Vodă din București, Centrul Social-Cultural Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Centrul Cultural-Misionar Familia – Pantelimon, Biserica Sfântul Elefterie – Nou, Paraclis Patriarhal.

De asemenea, felicităm corurile participante şi pe toţi compozitorii înscrişi în concurs.

În mod deosebit, mulţumim domnului Tomi Cristin, doamnei Alina Tomi și fiicei lor, Ana-Maria Tomi, realizator la Radio Trinitas, care au prezentat cele trei concerte din cadrul festivalului-concurs.

Mulţumim celor prezenţi la acest concert şi celor care îl urmăresc prin intermediul Trinitas TV şi Radio Trinitas, dorindu-vă tuturor sănătate şi ajutor, pace şi bucurie, întru mulţi şi binecuvântaţi ani!

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Mircea Florescu / Basilica.ro
Sursa:http://basilica.ro/patriarhul-daniel-bucuria-comuniunii-fratesti-prin-muzica-bisericeasca-text-integral/