CERC PASTORAL MISIONAR ÎN PAROHIA ZĂBRANI

Duminică, 28 octombrie 2018, Parohia Zăbrani,cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorîtorul de Mir”, din Protopopiatul Lipova și-a sărbătorit ocrotitorul,  împreună cu preoţii din cadrul Cercului pastoral-misionar Lipova, coordonați, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, de către Preacucernicul Părinte Ardeuan Florin, preot paroh la parohia Chesinț. 

Întrunirea a debutat cu săvârșirea Sfintei Taine a Maslului oficiata de un sobor de preoti  format din: pr.paroh Farcaș Teodor, pr.Matei Florin ,pr.Ungureanu Cristian, pr.Ungur Daniel, pr.Balint Cosmin, pr.Bocancios Victor, pr.Săvușcă Valentin, pr.Neicu Alexandru, pr Moț Raul și pr.Ardeuan Florin.

La finalul slujbei părintele Ungureanu Cristian de la parohia Zăbalț a evidențiat câteva aspecte din procesul de afirmare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.

“În 20 aprilie 1885, Sinodul nostru a trimis scrisoarea oficială de recunoaştere a autocefaliei, iar la 25 aprilie s-a convocat Sinodul Patriarhal şi s-au întocmit trei documente fundamentale: Tomosul de recunoaştere a autocefaliei şi două scrisori, una către mitropolitul primat Calinic Miclescu şi alta către primul ministru D. A. Sturza. Cele trei documente exprimă, într-un cadru solemn, recunoaşterea autocefaliei BOR, ca un fapt legitim în concordanţă cu canoanele bisericeşti şi cu realităţile istorice. La 1 mai, în plenul Sinodului nostru, a fost anunţată oficial recunoaşterea autocefaliei de către Patriarhia Ecumenică. Au fost traduse aceste documente şi, în 6 mai, a fost citit Tomosul, iar scrisorile au fost făcute publice. Pe 7 mai a fost trimisă o scrisoare de mulţumire Patriarhiei Ecumenice, pentru gestul recunoaşterii. Toate Bisericile Ortodoxe au fost anunţate că, de acum, Biserica Română este Biserică soră cu cea Ecumenică, iar Sinodul român este Sinod frate cu cel constantinopolitan, în această comuniune a egalilor”.

La final părintele paroh Farcaș Teodor a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi, oferind la final o agapă frăţească.

Pr. Ardeuan Florin

Parohia Chesinț

IMG_0375

IMG_0382