Preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr.3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit, în după-amiaza zilei de 28 octombrie 2018, la Biserica ortodoxă cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din parohia Bonţeşti, protopopiatul Sebiş.În cadrul acestei întruniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioșii parohiei şi a parohiilor învecinate.Din sobor au făcut parte: Preaonoratul Părinte Protopop Botea Alexandru, pr. Moț Dorel coordonatorul cercului, pr. Oarcea Marian de la parohia Almăș, pr.Curechean Alin de la parohia Cil, pr. Pasc Darius de la parohia Bonțești, pr.Vesa Ioan de la parohia Iosășel, pr.Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr.Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, pr.Bej Florin de la parohia Crocna, pr.Groza Ștefan de la parohia Tălagiu, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești, pr. Cristea Silviu de la parohia Gura Văii, pr.Tulcan Dănuț de la parohia Secaș.
După săvârșirea Tainei, Preaonoratul Părinte Protopop Botea Alexandru, a rostit un cuvânt de învățătură, plecând de la Evanghelia zilei și de la cele două mari minuni săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos, a arătat puterea credinței, subliniind că atât mai marele sinagogii Iair cât și femeia bolnavă, nu au căzut în deznădejde, au rămas statornici în credință și au văzut lucrarea lui Dumnezeu în viața lor.A îndemnat credincioșii să aibă credință în Dumnezeu și astfel vor vedea și ei lucrarea lui Dumnezeu în viața lor.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al unității de credință și neam” și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri (din 1918)”, preotul Groza Ștefan de la parohia Tălagiu a susținut următoarele teme: 1. Locul și rolul Bisericii în societatea românească de azi; 2. Rolul orei de religie în formarea caracterului integru al tinerilor de azi.
În susținerea temei părintele afirma: dintotdeauna biserica și-a dat întreg concursul ei, în ce privește binele societății, în soluționarea problemelor sociale și aplicarea reformelor revoluționare, imperios cerute de legea iubirii aproapelui. Educația religioasă urmărește formarea și desăvârșirea caracterului moral-religios, “îndumnezeirea omului”.Reintroducerea orelor de religie în școală după revoluția din 1989 a contribuit în mod decisiv la înzestrarea învățământului românesc, cu componența sa religioasă fiind mai întâi de toate, o reparație de ordin moral, o ieșire din umilirea impusă de regimul communist, tineretului unui popor profund credincios.
În finalul întâlnirii, preotul paroh Pasc Darius a mulţumit Preaonoratului Părinte Protopop, preoților și celor prezenți pentru participare.
Moţ Aurelian Iulian