CERC PASTORAL-MISIONAR ÎN PAROHIA SLATINA DE CRIȘ

Duminică, 28.10.2018, începând cu orele 16,00 – preoții din cadrul Cercului Misionar Sebiș I, s-au întâlnit în Biserica cu hramul „Buna-Vestire” a filiei Neagra, Parohia Slatin de Criș, Protopopiatul Sebiș.

În prima parte a întâlnirii, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu în cadrul căreia soborul preoțesc dimpreună cu credincioșii prezenți au înălțat rugăciuni pentru iertarea păcatelor și pentru vindecare de boli trupești și sufletești.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Pr. Cătălin Heler de la Parohia Prăjești, care a subliniat importanța mărturisirii dreptei credințe prin menținerea unității de credință precum și a unității naționale, după exemplul sfinților ardeleni – Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara, Oprea din Săliștea Sibiului, a preoților mărturisitori Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibiel, precum și după pilda tuturor înaintașilor noștrii care s-au jertfit pentru făurirea unității noastre naționale, a căror pildă o evocăm în acest an în mod deosebit.

În partea a doua întâlnirii, în conformitate cu tematica anului omagial „2018 – Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918”, Pr. Radu Bătrân – de la Parohia Dezna, a susținut referatul cu titlul: „Chipuri de ierarhi și preoți care au avut un rol important în desăvârșirea unirii naționale și bisericești la nivelul tuturor institu­țiilor și reflectarea activi­tății și lucrării lor astăzi.

În cadrul referatului părintele a enumerate chipuri de ierarhi și preoți care au avut o contribuție important în desăvârșirea unității naționale, axându-se în principal pe prezentarea personalității vrednicului de pomenire Episcop al Aradului – Ioan Ignatie Papp – numit și episcopul Marii Uniri.

În cadrul celei de-a doua teme prezentate Clerul militar. Implicarea clericilor și a monahilor în ajutorarea răniților în Primul Război Mondial, părintele referent a prezentat aspecte ale implicării Bisericii în ajutorarea răniților din timpul Primului Război Mondial.

A treia temă pusă în discuție a fost: „Grupări eretice și schismatice care au activat în spațiul românesc; Mișcări schismatice și activități necanonice în spațiul românesc contemporan.

La finalul întâlnirii, părintele paroh Marius Ardelean, a adus mulțumiri preoților și credincioșilor prezenți, rugând pe Bunul Dumnezeu să reverse din darurile sale cele bogate peste toți cei prezenți și peste fiii neamului românesc.

Pr. Valentin – Nicu Herbei

20181028_161036

20181028_165623

20181028_170650

20181028_171019