Conferința de toamnă a preoților din Protopopiatul Lipova

În ziua de 16 octombrie 2018 cu binecuvântarea  Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului și în prezența , Înaltpreacucernicului Pr. Mihai Octavian Blaj, consilier economic al Arhiepiscopiei Aradului, delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei a avut loc la Sfânta Mănăstire Feredeu, Conferința de toamnă a preoților din Protopopiatul Lipova.

Lucrările conferinței au debutat cu slujba de Te-deum oficiată în Paraclisul de vară al Sfintei Mănăstiri,  la ora 9,30, din sobor facând parte  POn Pr. Nelu Mercea- Protopopul Lipovei, PC Pr. Mircea Şirian- parohia Radna şi PC. Pr. Cosmin Iordăchescu- parohia Nicolae Bălcescu.

În continuare PO Pr. Nelu Mercea, protopopul Lipovei, a deschis lucrările conferinței de toamnă, aducând cuvânt de mulțumire și prețuire Înalpreasfințitului părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului care deşi nu a putut fi, din binecuvântate pricini în rândul preoţilor din Protopopiatul Lipova, a delegat pe Înaltpreacucernicul Pr. Mihai Octavian Blaj să prezideze lucrările Conferinţei de toamnă a preoţilor din Protopopiatul Lipova. POn Pr. Protopop a adus în continuare cuvânt de salut  și  d-lui Doru Sinaci, director al Bibliotecii judeţene “Alexandru D. Xenopol” pentru prezenţa în mijlocul preoţilor din Protopopiatul Lipova. Cuvânt de mulțumire a adus părintele protopop și Înaltpreacuviosului părinte Arhimandrit Ilarion, starețul Sfintei Mănăstiri Feredeu, care tot timpul ne-a primit cu brațele larg deschise la Sf. Mănăstire  când i-am cerut ajutorul. În continuare PO Pr. Nelu Mercea a predat conducerea lucrărilor conferinței Înaltpreacucernicului Pr. Mihai Octavian Blaj, consilier economic al Arhiepiscopiei Aradulu.

În cuvântul Înaltpreacucernicului Pr. Mihai Octavian Blaj, acesta a adus Arhiereşti binecuvântări de la Întâi Stătătorul nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei Seviciu, mulţumind totodată preoţilor şi părintelui Stareţ pentru frumoasa primire.

Fiind “Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, în continuarea lucrărilor Conferinţei de toamnă invitatul special în persoana d-lui Doru Sinaci a prezentat într-o frumoasă prelegere contextul istoric şi contribuţia preoţilor ortodocşi, mai ales de pe cuprinsul Protopopiatului Lipova, în realizarea acestui mare deziderat al românilor din acea vreme, Unirea cu Patria Mamă.

În continuarea lucrărilor PC Pr. Baba Călin Teodor de la parohia Şiştarovăţ a prezentat un referat despre viaţa şi contribuţia lui Ioan D. Suciu, fiul al satului la realizarea Marii Uniri de la 1918, PC Pr. Ardelean Flavius de la parohia Pîncota a vorbit despre Ioan Burza din Pîncota participant ca delegat la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 decembrie 2018 iar PC Pr. Blidariu Aurel de la parohia Ţela a vorbit despre preoţii de pe Valea Mureşului, îndeosebi despre Pr. Laurenţiu Barzu din parohia Bacăul de Mijloc, participant activ la făurirea Marii Uniri de la 1918.

La sfârșitul conferinței a luat cuvântul Înaltpreacuviosul Părinte Arhimandrit Ilarion- stareţul Sfintei Mănăstiri Feredeu, aducând mulţumiri pentru părinteasca purtare de grijă  şi arhiereasca binecuvântare arătată de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, subliniind că pentru obştea Sfintei Mănăstiri şi mai ales pentru Înaltpreacuvioşia Sa este o bucurie să gazduiască toate evenimentele care au loc în Protopopiatul Lipova. După încheierea Conferinţei de toamnă la invitaţia Părintelui Stareţ a avut loc o agapă frăţească.

A consemnat,

Pr. Mircea Șirian secretar Oficiu Protopopesc

2

6

9

67

5

7