Conferinţa preoţească de toamnă din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Arad

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, preoţii din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Arad, s-au întrunit miercuri, 17 octombrie 2018, la conferinţa preoţească de toamnă.În conformitate cu prevederile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, tema conferinţei a fost: „2018 – Anul omagial al unității de credință și neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

Conferinţa a fost precedată de slujba de Te-Deum, săvârşită în biserica Parohiei Arad-Bujac, iar lucrările conferinţei s-au desfăşurat mai apoi în sala Centrului cultural-pastoral „Sfântul Ierarh Nicolae”, de la aceeași parohie.

Conferinţa a fost prezidată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, iar din prezidiu au mai făcut parte Preasfințitul Episcop Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Arhim. dr. Teofan Mada – vicar administrativ, Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și pr. Flavius Petcuţ – protopop al Aradului.

Părintele protopop a adresat cuvântul de bun venit tuturor celor prezenți, mulțumind pentru găzduire Pc. Pr. Vasile Pop, parohul Parohiei Ortodoxe Române Arad-Bujac. În continuare a trasat câteva idei cadru cu privire la tema conferinței, insistând asupra faptului că ierarhii și preoții din Arad, au avut o contribuție magistrală la făurirea Marii Uniri, iar ideea de unitate rămâne un deziderat al nostru al tuturor.

În deschiderea lucrărilor a luat cuvântul Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, care a evidențiat contribuția majoră pe care Biserica Ortodoxă Română de pretutindeni a avut-o la făurirea Marii Uniri, și pe care trebuie să o aibă în continuare în vederea promovării conștiinței ortodoxe românești a poporului român. Înaltpreasfinția Sa, a subliniat faptul că această conștiință a unirii, a călăuzit pe toți românii, îndeosebi pe ierarhii și preoții ortodocși, Marea Unire fiind considerată și „o mare înviere a poporului român”. Intrarea în mileniul al III-lea este făcută cu același gând de unitate, în acest sens amintind faptul că hramul Catedralei Arhiepiscopale din Arad este „Sfânta Treime”, deci modelul unității noastre a tuturor, atât ca neam cât și ca provincii. A evocat apoi personalitatea complexă a lui Vasile Goldiș, ca simbol aparte în tot ceea ce comemorăm în acest an, precum și a altor preoții și mireni, pe care i-a cunoscut personal și care au participat la Marea Unire de la Alba-Iulia.

Referenţi la lucrările conferinţei au fost: Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad; Pr. dr. Vasile Pop de la Parohia Arad-Bujac, Protos. lect. univ. dr. Nicolae Tang, de la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad și Pr. drd. Petru Ursulescu de la Parohia Arad-Micălaca Nouă.  

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a căutat să prezinte îndeosebi contribuția lui Vasile Goldiș în făurirea Marii Uniri, iar în urma referatului prezentat, s-a conturat ideea clară că Marea Unire a fost gândită, proiectată și realizată cu ajutorul arădenilor, Biserica și Școala fiind fundamentele care au stat la baza realizării acestui sfânt ideal. Pr. dr. Vasile Pop prin referatul prezentat, a demonstrat faptul că Aradul a fost centrul bisericesc al Marii Uniri, în sensul acesta aducând în discuție evenimentele de seamă, precum și chipurile luminoase ale personalităților din acea vreme. Protos. lect. univ. dr. Nicolae Tang, a vorbit despre preoțimea arădeană și Marea Unire, amintind punctual câțiva preoți care s-au implicat direct în răspândirea culturii ecleziastice ortodoxe românești, în această parte de țară. Ultimul referat din cadrul conferinței a fost susținut de către pr. drd. Petru Ursulescu, care a evocat personalitățile ierarhilor, consilierilor, protopopilor, preoților și profesorilor din Arad, promotori ai unității naționale românești. A mai luat cuvântul și Arhid. Iov Orădan care a făcut un scurt excurs istoric prin care a căutat să prezinte originile milenare ale poporului român.

La sfârşitul conferinţei pr. Flavius Petcuţ, a mulţumit Chiriarhului, membrilor permanenţei și preoţilor pentru prezenţă, precum şi referenţilor pentru reuşita conferinţei.

Pr. dr. Paul-Sebastian Orădan

 Secretar protopopesc  

20181017_095501

20181017_094617

5

8

6

4

3

2

1