Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, preoţii din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Arad, s-au întrunit miercuri, 17 octombrie 2018, la conferinţa preoţească de toamnă.În conformitate cu prevederile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, tema conferinţei a fost: „2018 – Anul omagial al unității de credință și neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.
Conferinţa a fost precedată de slujba de Te-Deum, săvârşită în biserica Parohiei Arad-Bujac, iar lucrările conferinţei s-au desfăşurat mai apoi în sala Centrului cultural-pastoral „Sfântul Ierarh Nicolae”, de la aceeași parohie.
Conferinţa a fost prezidată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, iar din prezidiu au mai făcut parte Preasfințitul Episcop Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Arhim. dr. Teofan Mada – vicar administrativ, Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și pr. Flavius Petcuţ – protopop al Aradului.
Părintele protopop a adresat cuvântul de bun venit tuturor celor prezenți, mulțumind pentru găzduire Pc. Pr. Vasile Pop, parohul Parohiei Ortodoxe Române Arad-Bujac. În continuare a trasat câteva idei cadru cu privire la tema conferinței, insistând asupra faptului că ierarhii și preoții din Arad, au avut o contribuție magistrală la făurirea Marii Uniri, iar ideea de unitate rămâne un deziderat al nostru al tuturor.
În deschiderea lucrărilor a luat cuvântul Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, care a evidențiat contribuția majoră pe care Biserica Ortodoxă Română de pretutindeni a avut-o la făurirea Marii Uniri, și pe care trebuie să o aibă în continuare în vederea promovării conștiinței ortodoxe românești a poporului român. Înaltpreasfinția Sa, a subliniat faptul că această conștiință a unirii, a călăuzit pe toți românii, îndeosebi pe ierarhii și preoții ortodocși, Marea Unire fiind considerată și „o mare înviere a poporului român”. Intrarea în mileniul al III-lea este făcută cu același gând de unitate, în acest sens amintind faptul că hramul Catedralei Arhiepiscopale din Arad este „Sfânta Treime”, deci modelul unității noastre a tuturor, atât ca neam cât și ca provincii. A evocat apoi personalitatea complexă a lui Vasile Goldiș, ca simbol aparte în tot ceea ce comemorăm în acest an, precum și a altor preoții și mireni, pe care i-a cunoscut personal și care au participat la Marea Unire de la Alba-Iulia.
Referenţi la lucrările conferinţei au fost: Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad; Pr. dr. Vasile Pop de la Parohia Arad-Bujac, Protos. lect. univ. dr. Nicolae Tang, de la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad și Pr. drd. Petru Ursulescu de la Parohia Arad-Micălaca Nouă.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a căutat să prezinte îndeosebi contribuția lui Vasile Goldiș în făurirea Marii Uniri, iar în urma referatului prezentat, s-a conturat ideea clară că Marea Unire a fost gândită, proiectată și realizată cu ajutorul arădenilor, Biserica și Școala fiind fundamentele care au stat la baza realizării acestui sfânt ideal. Pr. dr. Vasile Pop prin referatul prezentat, a demonstrat faptul că Aradul a fost centrul bisericesc al Marii Uniri, în sensul acesta aducând în discuție evenimentele de seamă, precum și chipurile luminoase ale personalităților din acea vreme. Protos. lect. univ. dr. Nicolae Tang, a vorbit despre preoțimea arădeană și Marea Unire, amintind punctual câțiva preoți care s-au implicat direct în răspândirea culturii ecleziastice ortodoxe românești, în această parte de țară. Ultimul referat din cadrul conferinței a fost susținut de către pr. drd. Petru Ursulescu, care a evocat personalitățile ierarhilor, consilierilor, protopopilor, preoților și profesorilor din Arad, promotori ai unității naționale românești. A mai luat cuvântul și Arhid. Iov Orădan care a făcut un scurt excurs istoric prin care a căutat să prezinte originile milenare ale poporului român.
La sfârşitul conferinţei pr. Flavius Petcuţ, a mulţumit Chiriarhului, membrilor permanenţei și preoţilor pentru prezenţă, precum şi referenţilor pentru reuşita conferinţei.
Pr. dr. Paul-Sebastian Orădan
Secretar protopopesc