IPS Părinte Timotei a participat la hramul Schitului de maici din satul Bodrogul Vechi

În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, duminică, 14 octombrie 2018, Întâistătătorul Eparhiei Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica nouă a Schitului de maici ,,Cuvioasa Parascheva” din satul Bodrogu Vechi, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, cu prilejul unuia dintre hramuri.

Din sobor au făcut parte: Protos. Grigorie Timiș, starețul Mănăstirii Hodoș-Bodrog, Protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Protos. Nicolae Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, Preot pensionar Dorin Ștefan, Preot Cosmin Iordăchescu de la Parohia Nicolae Bălcescu.

La sfânta slujbă au participat obștea de maici, conduse de maica stareță Teodora Opriș și mulțime de credincioși veniți din toată vecinătatea, pentru a sărbători cu multă evlavie pe ocrotitoarea acestui sfânt lăcaș de rugăciune.

Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Timotei a fost pus sub titlul ,,Pământul roditor” (cf. Gal. 2; Luca 8) tâlcuind citirile duminicale privind pământul cel bun în care Dumnezeu sub chipul semănătorului seamănă cuvântul Său, adică sâmburele învățăturii adevărate, plin de viață, care rodește îmbelșugat prin credincioșia față de Creator, continuând lucrarea sfântă prin faptele bune, găsește pilduirea în viața sfinților zilei, între care strălucește Cuvioasa Maică Parascheva, împlinitoarea rugilor fiilor Bisericii noastre atât spre folosul de sine, cât și de cel al obștei, înțelegând Biserica, neamul și țara. Sinaxarul este grăitor și pentru mijlocirea ei în folosul bisericilor ortodoxe naționale ca și a unității creștine, întăritoare pentru cea a întregii lumi. Prăznuirea ei potrivindu-se și cu cea a Părinților participanți la Sinodul al VII-lea Ecumenic, încă mai mult arată această realitate întrucât reprezintă predicarea cuvântului adevărului în numele Mântuitorului, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotesit pe preotul Cosmin-Mihai Iordăchescu întru duhovnic, urmând a fi instalat preot în Parohia Nicolae Bălcescu, Protopopiatul Lipova.

Pelerinii prezenți au avut posibilitatea să se închine la unul din veşmintele care a acoperit moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, donaţie a Mitropoliei Moldovei din vremea când era păstorită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ca mitropolit, primit prin purtarea de grijă a Întâistătătorului Eparhiei noastre, a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei și așezat în această mănăstire la loc de cinste spre închinare.

La finalul slujbei,  Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, în numele maicii starețe monahia Teodora Opriș, a viețuitoarelor acestei mănăstiri, a soborului slujitor și a numărului mare de pelerini, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru bucuria de a sluji în acest schit cu prilejul hramului și pentru cuvântul de învățătură adresat celor prezenți. Totodată, Părintele Iustin a amintit realizările deosebite care s-au făcut în acest loc prin purtarea de grijă a Chiriarhului arădean, încă de când a înființat schitul și până la momentul târnosirii noii biserici în anul 2014.

Protos. Nicolae Tang

1

3

4

5

7

8

9

10

11

12