Concertul corurilor Catedralei Vechi a Aradului, cu prilejul Centenarului Marii Uniri

În seara zilei de 11 noiembrie 2018, în Sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad, a avut loc un concert coral, sub genericul NU UITA CĂ EŞTI ROMÂN!, susținut de cele două coruri ale Parohiei Arad-Centru.

Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului şi prin directa implicare şi îndrumare a Părintelui Traian-Ioan Micoroi, fiind prezentat de Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie din Arad și preot slujitor la această biserică.

Această manifestare cultural-muzicală se înscrie în șirul manifestărilor cultural-bisericești organizate de Catedrala Veche din Arad, cu prilejul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, bucurându-se de prezența Preasfințitului Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Concertul reprezintă un omagiu închinat făuritorilor Marii Uniri, care au pregătit în Aradul secolului XIX Marea Unire şi care au realizat şi participat la Marea Unire de la 1918. Este un prinos de recunoştinţă adus înaintaşilor dar şi o afirmare în actualitate a acelor valori naţionale şi spirituale care au însoţit şi susţinut devenirea neamului românesc în istorie.

Deschiderea repertoriului coral s-a făcut de către copiii Parohiei Arad-Centru care sub îndrumarea domnului profesor Sorin Săplăcan au interpretat două cântece patriotice. Tot în acest cadru, domnul profesor a interpretat poezia Doina, de Mihai Eminescu, acompaniat la vioară de Ilinca Sîrbu, care a interpretat Balada de Ciprian Porumbescu.

A urmat Corul de tineret al Parohiei Arad-Centru, dirijat de Conf. univ. dr. Mircea Buta, care a deschis recitalul cu Imnul de Stat, muzica de Anton Pann, versuri de Andrei Mureşianu. În continuare corul a interpretat următoarele cântece patriotice și folclorice: Se-aude glas peste Carpaţi, muzica: Lt.-colonel Florian Mihai, versuri: Emilia Dorobanţu; Fraţi români din lumea-ntreagă, melodie tradiţională, armonizare prof. Ghe. Bercea; Polieleul românilor, armonizare şi prelucrare Mircea Buta; La fântână, prelucrare de Augustin Bena: Chindia – de Alexandru Paşcanu; Omul când e necăjit  de Nicolae Oancea; Nu mă călca, mândro, pe picior de Nicolae Ursu; Hai, să-ntindem hora mare, cântec tradiţional patriotic, aranjament la patru voci, Mircea Buta.

Interpretarea pieselor a fost acompaniată de către cvartetul „Debussy” de la Colegiul de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad, condus de d-l profesor Dan Boar.

În partea a doua a concertului a urmat recitalul Corului „Armonia”, recital compus din următoarele piese patriotice și folclorice: Imnul eroilor, muzica Ionel G. Brătianu, versuri Ion Dormidont; Doină, muzica Sabin Drăgoi; Pui de lei, muzica Ionel G. Brătianu, versuri Ion Neniţescu; Sus inima români, muzica Nicolae Oancea, versuri George Coşbuc; Rapsodia I (fragment), muzica George Enescu; De la noi până la mândra, muzica Emil Monţia; Bădişoru-i dus departe, muzica Emil Monţia; La fântâna cu găleată, muzica Emil Monţia, versuri Maria Cunţan; Mociriţă cu trifoi, muzica Doru Şerban;

Concertul s-a încheiat prin interpretarea piesei Treceţi batalioane române Carpaţii, aranjament coral prof. Mircea Buta, de către cele două coruri, precum și tradiționalul La mulți ani!

Protos. lect. dr. Nicolae M. Tang

image

image

image

image

image

image

image

image

https://www.trinitas.tv/concert-coral-dedicat-centenarului-marii-uniri/