În seara zilei de luni, 12 noiembrie 2018, sala Regele Ferdinand din sediul Primăriei Municipiului Arad a devenit neîncăpătoare întrucât a găzduit lansarea unei noi lucrări a Preasfințitului Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, intitulată: ,,Unitatea dragostei între cer și pământ”, apărută la Editura Reîntregirea din Alba Iulia. Această lansare deschide seria evenimentelor organizate de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură, în perioada 12 – 30 noiembrie, având drept scop manifestarea credinței, a respectului, a admirației și a recunoștinței față de cei care, în urmă cu 100 de ani, au făcut posibilă crearea Statului Național Unitar Român, transformând Aradul în Capitala Politică a Marii Uniri.Evenimentul din această seară s-a desfășurat cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfnțitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a rostit pentru început un cuvânt de apreciere și felicitare pentru noua lucrare semnată de către Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul. De asemenea, Chiriarhul arădean în cuvântul său a făcut referire și la alte lucrări semnate de Preasfințitul Părinte Emilian.
Moderatorul evenimentului a fost Părintele Arhim. Dr. Teofan Mada, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Aradului.
În continuarea evenimentului a luat cuvântul Părintele Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, care a vorbit despre conceptul de operă deschisă şi despre dominanta operei PS Părinte Emilian. ORICE OPERĂ ARE O DOMINANTĂ: aici dominanta este TEOLOGIA care organizează cartea în perspectivă pastorală, misionară şi apologetică.
Doar titlul descoperă o veritabilă teologie a iubirii. ACEASTĂ TEOLOGIE A IUBIRII o descoperim centrată în Evanghelia Sfântului Ioan, Teologul iubirii şi în toată Tradiţia şi spiritualitatea Răsăritului creştin de la Părinţii Apostolici, trecând prin alexandrini (Origen), capadocieni, Dionisie, Ioan Scărarul care pun ca ultimă treaptă a Scării (30) iubirea, Maxim (capete despre dragoste) şi până la IMNELE IUBIRII DUMNEZEIEȘTI ale Sfântului Simeon Noul Teolog şi iubirea unirii cu Dumnezeu în lumină a Sfântului Grigorie Palama. Pentru un necredincios titlul contrariază prin spațialitatea pe care autorul o acordă unităţii dragostei. ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT, adică nici în cer, nici pe pământ! Dar autorul prin imaginea pe care o aşează ca fundal al titlului explică tacit adâncimea teologică la care s-a gândit:
- UNITATEA DRAGOSTEI – DUMNEZEU ŞI OMUL – s-a realizat pe Cruce, între Cer și Pământ
- UNITATEA DRAGOSTEI s-a realizat nu simplu la nivel conceptual sau de sistem filosofic și metafizic, ci într-o Persoană, care a asumat în iubire umanitatea, atâta iubire până la jertfă și a împărtășit iubirea dumnezeiască umanității.
Fundamentul reflecţiilor din această carte, a acestor texte „scrise din suflet şi cu sufletul, în atitudine de rugă” este Sfânta Scriptură.
Este o carte scrisă despre om şi pentru om, PS Părinte Emilian amintind prin conţinutul textelor publicate că premisa oricărei antropologii este hristologia, iar locul realizării şi desăvârşirii omului este Biserica.
Concizia ideilor, sistematizarea unei problematici vaste, cu implicaţii variate şi profunde pentru transmiterea ethosului Bisericii în contemporaneitate, îndemnul pentru asumarea şi cultivarea valorilor spiritualităţii ortodoxe, îl menţin şi confirmă pe autor în congenialitate cu gândirea biblică, patristică şi cu marii teologi ai neopatristicii secolului XX. Şirul temelor cu implicaţii imediate în viaţa personală şi socială continuă cu analiza complexă a contextului actual al lumii, autorul accentuând, într-o lume a dezbinărilor şi disoluţiei spiritual-umane, importanţa prieteniei şi a solidarităţii umane dintr-o perspectivă hristologică şi eclesiologică. Astfel, lucrarea Preasfinției Sale se prezintă ca un veritabil reper teologic-istoric şi misionar-pastoral, indispensabil celor ce doresc să aprofundeze temele centrale ale teologiei şi spiritualităţii ortodoxe din perspectiva celor mai actuale provocări şi interogaţii ale lumii.
- autorul radiografiază contextul actual al lumii căreia se adresează
- autorul identifică realitatea perenă a Evangheliei
- autorul identifică valorile tradiţionale, spirituale ale neamului românesc
- autorul dovedeşte o excepţională cunoaştere a teologiei
Ca și o concluzie, Părintele Decan a subliniat faptul că aceasta este o carte scrisă în compania sfinților pe care i-a însoțit în țară sau i-a întâmpinat în diverse biserici; este o carte care descoperă responsabilitatea ierarhului pentru actul cultural, pentru școală, pentru patrimoniul cultural al poporului român.
La final Părintele Teofan Mada a dat citire unei aprecieri pentru carte, transmisă de domnul Dr. Dumitru-Ion Steflea, Directorul general al Tipografiei Conphis din Râmnicu Vâlcea, apropiat colaborator al Preasfințitului Părinte Emilian și care a tipărit toate cărțile Preasfinției Sale.
La final, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a mulțumit ÎPS Părinte Timotei pentru susținerea duhovnicească, tuturor oficialităților, auditoriului, preoților, profesorilor, studenților și elevilor pentru participarea la acest eveniment important din viața eparhiei și a oferit tuturor noua sa lucrare, amintind totodată că prezenta carte nu se va pune în vânzare, dar orice sumă oferită pentru carte, ca donație benevolă, va intra în contul unei fetițe cuminți și bune la învățătură, care a rămas fără părinți, este crescută de o bunică grav bolnavă și cu foarte mari probleme financiare. Fetița a fost prezentă în sală alături de bunica sa și a fost prezentată de către Preasfinția Sa tuturor celor de față.
Grupul psaltic ,,Sfântul Ioan Damaschin” a susținut în cadrul evenimentului un moment muzical religios – patriotic.
Protos. Iustin Popovici